Praktijkardi
Image default
Health / Alternative

Help een ongeluk, wat nu?

Het kan zo maar voorkomen dat er een ongelukje gebeurt, je snijdt in je vinger, je valt van de trap of laat iets op je voet vallen. Het pakken van een pleister uit een verbandkoffer is echter niet altijd de beste oplossing. Schoens-safety.nl heeft een lijst samengesteld met de meest onmisbare EHBO tips, voor het geval je alleen in een benauwde situatie beland.

Stikken: Mocht er onverhoopt iets vast zitten in je keel zal waarschijnlijk de eerste reactie een flinke hoestbui zijn. In de meeste gevallen is dit ook voldoende, soms echter niet. Je kan je eigen leven redden door met een gebalde vuist op je buik te slaan. Probeer net boven je navel te mikken en eventueel kan je ook extra kracht zetten door je andere hand plat bovenop je vuist te leggen.

Bloeden: Meestal als je een wondje hebt komt er een klein beetje bloed uit, echter soms zit de wond op de verkeerde plek of is zeer diep. Bij een slagaderlijke bloeding kan je binnen een paar minuten leeggebloed zijn. Probeer het bloed tegen te houden door een stuk stof (bijvoorbeeld een handdoek of trui op de wond te drukken. Zorg dat je het bloedende ledemaat indien mogelijk boven je hart houd. Door verminderde zwaartekracht zal het bloeden ook minderen. Blijf wel druk op de wond uitoefenen.

Afgesneden vinger: Het afsnijden van een vinger kan behoorlijk vervelende gevolgen hebben. Ga weer zoals hierboven beschreven te werk. Beperk het bloeden door een doek op de wond te drukken. Hou het getroffen ledemaat boven je hoofd en ga op zoek naar het verloren lichaamsdeel. Maak het schoon wikkel het in een schoon papiertje en doe in een boterhamzakje met ijs. Ga daarna zo snel mogelijk naar het hospitaal!

Uiteraard is het belangrijkste van alles om snel hulp te regelen. Indien mogelijk loop naar buiten of een plek waar veel mensen zijn. Ook is het in alle bovenvermelde gevallen raadzaam om 112 te bellen zodat professionele hulp eventuele schade beter kan voorkomen.

https://www.schoens-safety.nl/