Praktijkardi
Image default
Health / Alternative

Hoe werkt een warmtepomp?

De Nederlandse overheid wil het gebruik van stikstofgassen tegen gaan door elk huis in Nederland gasvrij te maken. In 2050 moet ieder huishouden van het gas af. Dit is een enorm grote taak voor de overheid en om dit voor elkaar te krijgen verplicht de overheid het om alle nieuwbouw te voorzien van duurzame oplossingen zoals een warmtepomp en zonnepanelen. Maar wat is een warmtepomp precies? Een warmtepomp is een uiterst energie efficiënt productie systeem die energie opwekt door warmte uit de lucht en water maar hoe werkt dit precies? In deze blog gaan wij je dat uitleggen.

Proces

Het proces van de warmtepomp werkt als volgt: De warmtepomp onttrekt tijdens het verwarmen energie uit de buitenlucht. Deze energie wordt opgepompt naar een bruikbaar niveau om de rest van het huis te verwarmen. Het verwarmen van de lucht is een natuurkundig proces. Simpel gezegd is het een proces van verdampen en condenseren. De warmtepomp verwarmt de lucht dankzij het buitendeel en het binnendeel. Met behulp van een compressor wordt de koude lucht omgezet tot warme lucht waardoor er een hoge temperatuur het huis in gepompt kan worden.

Het koudemiddel kan er ook voor zorgen dat er warmte aan de buitenlucht wordt onttrokken.  Het bijzondere aan dit onderdeel is dat het al kan verdampen bij een lage temperatuur. Door deze techniek hoeft de warmtepomp dus nooit veel energie te verbruiken. Het is dus een duurzame oplossing als je het gaat vergelijken met een cv ketel. De warmtepomp kan dus warmte winnen op een vrij lage temperatuur, maar het kan ook warmte afgeven door het koudemiddel. Waar gas weer vloeistof wordt en gebruikt wordt voor opwarming. De aanschaf van een warmtepomp kan redelijk duur zijn, maar veel gemeente en andere overheidsinstellingen hebben subsidie warmtepomp om de aankoop voor jou te vergemakkelijken. Zo betaal je niet extreem veel bij aanschaf.

https://techneco.nl/