Praktijkardi
Image default
Health / Alternative

Een blik op de verkeersveiligheid

Er is steeds meer aandacht voor de verkeersveiligheid. Vooral kwetsbare verkeersdeelnemers als fietsers en voetgangers krijgen meer aandacht. Maar het vergroten van de veiligheid voor deze verkeersdeelnemers kan alleen als er door de auto-industrie ook aanpassingen worden gedaan.

Gelukkig worden de meeste moderne auto’s vandaag de dag van een radar en een camera van www.vanzwitserland.nl voorzien. Dit scheelt al aanzienlijk in het aantal ongelukken. Maar tegenwoordig zijn er zelfs auto’s die delen van een route zelfstandig kunnen rijden. Dit klinkt misschien eng, maar aangezien 90% van de ongelukken door menselijke fouten worden veroorzaakt, is geautomatiseerd rijden een stuk veiliger. Tesla, een automerk van voornamelijk elektrische en hybride auto’s heeft nu al voertuigen op de markt die met 120 km/u rijden op de snelweg, waarbij de auto constant een gelijke afstand tot de volgende auto behoudt. Ook past hij zich automatisch aan als er invoegend verkeer is en indien nodig zelfstandig van rijstrook wisselt. Hier zijn nog geen ongelukken mee gebeurd, dus toekomst in deze manier van rijden is er zeker.

Ook de directe communicatie tussen voertuigen onderling en tussen voertuigen en infrastructuur zit in een groeiende fase. Dankzij deze communicatie kunnen auto’s hun snelheid precies goed afstemmen op snelheidsaanpassingen van het verkeer. Dit is veiliger, maar het zal ook de files ten goede komen. Voor schoolgaande kinderen zou deze manier van communiceren tussen voertuigen en infrastructuur de veiligheid aanzienlijk omhoog brengen. Door op drukke kruispunten sensoren te plaatsen die de bewegingen van de voetgangers volgen en aankomende auto’s waarschuwen voor gevaarlijke situaties wordt de veiligheid verbeterd.

Het enige ‘nadeel’ van deze nieuwe manier van rijden is dat je als automobilist bijna niks meer zelf hoeft te doen en dat is toch wat veel mensen jammer vinden. Voordat het zover is dat alle auto’s deze mogelijkheden hebben zijn we waarschijnlijk toch weer 20 jaar verder. Tot die tijd kan je je artikelen betreffende verkeersveiligheid aanschaffen op vanzwitserland.nl.

http://vanzwitserland.nl