Praktijkardi
Image default
Gezondheid

Feiten over botox – Wat is waar en wat niet

Het is nog niet eens zo lang geleden dat botox ontdekt werd. In 1987 werd het middel botulinetoxine, zoals het officieel heet, bij toeval ontdekt. Sindsdien is het bijna niet meer weg te denken uit de cosmetische industrie. In het begin werd het vooral gebruikt door beroemdheden die hun jeugdigheid wilden vasthouden. Tegenwoordig is het toegankelijk voor bijna iedereen die zichzelf een frissere uitstraling gunt. En hoewel er nog steeds een soort taboe heerst, stijgt het aantal behandelingen jaarlijks flink.

Hoe werkt botox?

Door een lage concentratie gezuiverde botulinetoxine in te brengen, wordt de signaaloverdracht van een aansturende zenuw naar een spier tijdelijk stilgelegd. In gewone woorden betekent dit dus dat je spieren tijdelijk verlamd worden, zodat je rimpels minder diep worden. En dat geeft dan die frisse uitstraling en strakke huid die we zo graag willen. Je ziet er gewoon elke dag goed uitgerust uit.

Mogelijkheden van botox voor het gezicht

Naarmate we ouder worden, krijgen we steeds meer lijntjes en rimpels in ons gezicht. Dat is normaal. De meeste rimpels ontstaan door de bewegingen die we met onze gezichtsspieren maken. Bij elke gezichtsuitdrukking, zoals fronsen, verbaasd kijken en lachen, worden er weer andere spieren aangespannen. Na verloop van tijd ontstaan hierdoor rimpels. De bekendste zijn de fronsrimpel, kraaienpootjes en voorhoofdsrimpels. Voor de een iets om trots op te zijn, voor de ander iets om zo snel mogelijk van af te komen.

Botox voor de rest van je lichaam

Wie mooi wil zijn, kan dus botox gebruiken voor het gezicht. Maar wist je dat er nog veel meer mogelijkheden zijn? Zo helpt het bijvoorbeeld erg goed tegen overmatig transpireren. Dan wordt botox gebruikt voor oksels, handen, voeten en het voorhoofd. Verder helpt het mensen die last hebben van spanningshoofdpijn. En kun je er zelfs een wenkbrauwlift mee creëren door bepaalde spiergroepen te behandelen. Wat dat betreft zijn de mogelijkheden eindeloos. Uiteraard wel met de kanttekening dat elke behandeling tijdelijk is. Na zo’n 3 tot 6 maanden is de botox uitgewerkt en wordt het tijd voor een herhaling.

Misverstanden over botox

Door de enorme vlucht van botoxbehandelingen zijn er ook minder geslaagde behandelingen uitgevoerd. Misschien ken je de foto’s wel van patiënten die verkeerd behandeld zijn en daardoor een verminkt of uitdrukkingsloos gezicht hebben. Dat is niet nodig. Het is goed om je eerst te verdiepen in de mogelijkheden, welke resultaten realistisch zijn en de vakkundigheid van de behandelde arts. En bedenk ook dat er nog altijd misverstanden over botox bestaan.

Zo helpt botox niet tegen ouderdomsrimpels rond de neus en lippen. Die kunnen beter behandeld worden met fillers. En is het resultaat van een botoxbehandeling ook niet direct zichtbaar, dat gebeurt meestal pas na twee weken. Het moet namelijk eerst inwerken.