Praktijkardi
Image default
Gezondheid

Waarom stress kan leiden tot duizeligheid en hoe je het kunt verminderen

Ik wil het graag hebben over iets waar ik de laatste tijd veel last van heb gehad: duizeligheid. Ik heb gemerkt dat stress een belangrijke factor kan zijn bij het ervaren van duizeligheid, dus ik wil graag wat meer uitleggen over waarom dat zo is.

Wanneer we stress ervaren, reageert ons lichaam door bepaalde hormonen vrij te maken die ons in staat stellen om snel te reageren op een bedreigende situatie. Hierdoor stijgt onze hartslag, versnelt onze ademhaling en spannen onze spieren zich aan. Dit kan leiden tot verhoogde bloeddruk en duizeligheid.

Duizeligheid en hyperventilatie

Zelf heb ik gemerkt dat stress kan leiden tot hyperventilatie, wat betekent dat we sneller ademen dan nodig is. Dit kan ervoor zorgen dat er minder kooldioxide in ons bloed terechtkomt, wat de bloedvaten kan vernauwen en duizeligheid kan veroorzaken.

Daarnaast kan stress ook invloed hebben op ons vestibulaire systeem, dat verantwoordelijk is voor onze balans en ori├źntatie. Dit systeem bestaat uit verschillende structuren in ons binnenoor en onze hersenen die samenwerken om ons te helpen onze positie ten opzichte van de omgeving te bepalen. Als we gestrest zijn, kan dit systeem overbelast raken, wat duizeligheid kan veroorzaken.

Wat helpt om duizeligheid te verminderen

Wat mij helpt om mijn duizeligheid te verminderen, is door ontspanningstechnieken te oefenen, zoals yoga of meditatie. Ook regelmatig bewegen en voldoende slaap kunnen helpen om stress te verminderen en de symptomen van duizeligheid te verminderen.

Mijn eigen ervaring met duizeligheid

Ik herinner me nog goed dat ik vorige maand in de supermarkt stond en opeens begon te duizelen. Het was alsof de wereld om me heen draaide en ik kon nauwelijks op mijn benen staan. Ik dacht dat ik flauw zou vallen.Achteraf gezien realiseer ik me dat ik op dat moment erg gestrest was vanwege een belangrijke deadline op het werk en ik had niet genoeg gegeten die dag. Ik ben naar buiten gegaan en heb een paar keer diep ademgehaald om te proberen mijn ademhaling te reguleren en mijn duizeligheid te verminderen. Gelukkig verdween de duizeligheid na een paar minuten, maar ik heb sindsdien meer aandacht besteed aan mijn stressniveaus en mijn dieet om te voorkomen dat dit weer gebeurt.

Ik herinner me nog goed dat ik vorige maand in de supermarkt stond en opeens begon te duizelen. Het was alsof de wereld om me heen draaide en ik kon nauwelijks op mijn benen staan. Ik dacht dat ik flauw zou vallen. Achteraf gezien realiseer ik me dat ik op dat moment erg gestrest was vanwege een belangrijke deadline op het werk en ik had niet genoeg gegeten die dag. Ik ben naar buiten gegaan en heb een paar keer diep ademgehaald om te proberen mijn ademhaling te reguleren en mijn duizeligheid te verminderen. Gelukkig verdween de duizeligheid na een paar minuten, maar ik heb sindsdien meer aandacht besteed aan mijn stressniveaus en mijn dieet om te voorkomen dat dit weer gebeurt.

Daarna ben ik hulp gaan zoeken en kwam ik uit op dit artikel van duizeligheid en stress expert Nick de Waard.

Conclusie

Dus, als je last hebt van duizeligheid en je weet dat je gestrest bent, wees dan niet bang om te zoeken naar manieren om te ontspannen en stress te verminderen. Het kan echt een groot verschil maken in hoe je je voelt. Ik hoop dat dit artikel nuttig was voor iedereen die meer wil weten over de relatie tussen stress en duizeligheid.

Als je wilt dubbelchecken waar je duizeligheid vandaan komt, dan is het verstandig om eerst op thuisarts.nl te checken.