Praktijkardi
Image default
Gezondheid

Hoe werkt verstandskies trekken kaakchirurg?

Het kan wel eens voorkomen dat je een verstandskies moet laten trekken. Vaak krijg je dan een verwijsbrief van de tandarts en moet je vervolgens naar de kaakchirurg. Naast de verwijsbrief moet je een geldig legitimatiebewijs en een lijst met al je medicatie meenemen. Voordat de kies wordt getrokken, wordt er altijd een röntgenfoto gemaakt om de precieze situatie te bekijken. Vervolgens wordt er in overleg met jou een behandelplan opgesteld. Je krijgt dus precies te horen wat er tijdens de verstandskies trekken kaakchirurg gebeurt. Voor veel mensen stelt dit hen gerust, mochten zij dit spannend vinden.

 

Eén of meerdere behandelingen?

In de meeste gevallen kan de verstandskies direct getrokken worden. Soms is het echter nodig om een nieuwe afspraak te maken. Dit komt bijvoorbeeld voor wanneer er meerdere verstandskiezen moeten worden getrokken. De linkerkant wordt nooit tegelijk met de rechterkant gedaan. Vaak zit hier zes weken tussen. Als er kiezen aan de dezelfde kant, maar boven en onder moeten worden getrokken, kan dit wel in dezelfde behandeling. 

 

Belang van de juiste nazorg

De nazorg is bij het laten trekken van verstandskiezen enorm belangrijk. Er zijn een aantal dingen van belang na het trekken van verstandskiezen. Vermijd bijvoorbeeld het eten en drinken van te warme of te koude voedingsmiddelen. Indien gewenst kun je een pijnstiller innemen en koelen. Vanaf 24 uur na de behandeling kun je beginnen met het mondspoelmiddel. Je mag verder niet roken en in de zon zitten. Houd er wel rekening mee dat je mond minder ver open kan dan normaal. Let hierop bij het eten en tandenpoetsen.