Praktijkardi
Image default
Gezondheid

4 redenen om natuurlijke shampoos te gebruiken

De laatste jaren is het onderzoek naar het effect van shampoos op je hoofdhuid en je haar steeds verder gevorderd en zijn we er achter gekomen welke ongewenste effecten sommige chemische stoffen in deze shampoos kunnen hebben. Als gevolg daarvan is de vraag naar natuurlijke shampoos, waar deze stoffen niet in zitten, flink toegenomen.

Tegenwoordig worden in elke cosmeticawinkel, in elke supermarkt en op het internet vele verschillende soorten natuurlijke shampoos verkocht. Je herkent een natuurlijke shampoo aan het feit dat er onder andere geen sulfaten, siliconen, wax en parabenen in zitten. Deze chemische stoffen kunnen allemaal op de een of andere manier een ongewenst effect hebben op je haar, je hoofdhuid of je gezondheid. Het is dus maar beter om een natuurlijke shampoo te gebruiken!

Hieronder geef ik vier verschillende redenen waarom het beter kan zijn om natuurlijke shampoos te gebruiken ten opzichte van gewone shampoos.

1. Natuurlijke shampoo verzorgt het haar beter

Doordat natuurlijke shampoos minder heftige stoffen bevat, zoals bijvoorbeeld sulfaten, krijgt je hoofdhuid en je haar een betere kans om het haar op een natuurlijke wijze schoon te houden. In het begin zal je haar even moeten wennen aan het feit dat je geen gebruik meer maakt van alle chemische stoffen die je gewend was, maar na een tijdje zal je merken dat je haar sterker en gezonder aanvoelt. Dit werkt overigens niet voor iedereen, als je last hebt van een hele vette hoofdhuid en een snelle ophoping van vuil zul je een sterker reinigende shampoo nodig hebben en kom je toch weer uit bij een shampoo die wel sulfaten bevat.

2. Het kalmeert de hoofdhuid

Natuurlijke shampoos bevatten, in tegenstelling tot veel gewone shampoos, geen sulfaten, dat is de chemische stof die je haar schoon maakt en die ervoor zorgt dat de shampoo gaat schuimen. Echter kan dit er ook voor zorgen dat je hoofdhuid uitdroogt en gaat irriteren omdat het natuurlijke vet ook weg gewassen wordt. Een natuurlijke shampoo bevat geen sulfaten en wast dus niet alle natuurlijke vetten weg, waardoor je hoofdhuid minder uitdroogt en minder irriteert. Het is dus beter om een natuurlijke sulfaatvrije shampoo te gebruiken.

3. Het is gezonder

In gewone shampoos zitten chemische stoffen als sulfaten, siliconen en parabenen die slecht voor de gezondheid van je haar en jezelf kunnen zijn. Zo kunnen sulfaten dus zorgen voor een geïrriteerde hoofdhuid en droog haar. Siliconen zorgen ervoor dat je haar en hoofdhuid een beschermlaag krijgt, maar het kan er ook voor zorgen dat je haar geen voedingsstoffen op kan nemen en zo dus minder sterk wordt. Er zitten ook parabenen in, dat is het conserveringsmiddel. Onderzoek heeft uitgewezen dat parabenen invloed hebben op je hormonen en het zou kankerverwekkend kunnen zijn, hoewel dat niet volledig bewezen is. Ik raad dus wel aan om shampoo zonder parabenen te gebruiken.

4. Het is beter voor het milieu

In een gewone shampoo zitten allerlei onafbreekbare chemische stoffen, die nadat ze door het doucheputje gespoeld zijn terecht komen in het milieu. Bij een natuurlijke shampoo is het de bedoeling dat de shampoo volledig biologisch afbreekbaar is en dus zo min mogelijk effect heeft op het milieu. Daarbij worden er tijdens het productieproces veel minder chemische stoffen gebruikt, waardoor de productie dus ook beter is voor het milieu.