Praktijkardi
Image default
Hobby en vrije tijd

Wat is bijenwas en hoe wordt het geproduceerd?

Bijenwas is een vettige stof die gemaakt wordt door bijen om hun raten mee op te bouwen. Als bijenwas geproduceerd wordt, eten bijen veel honing vanwege het feit dat ze tijdens dat proces erg veel energie verbruiken. Hierdoor stijgt hun lichaamstemperatuur waardoor de bijenwas vloeibaar wordt in hun lichaam. Wanneer de vloeibare bijenwas de bij heeft verlaten, wordt de substantie geleidelijk harder. Tot slot worden er zeshoekige vormen gecreëerd door bijen met hun pootjes.

Bijenwas maken

Wanneer bijen hun harde werk hebben gedaan, neemt de imker het proces over. De raten worden verzameld en met een heet mes losgesneden. Vervolgens wordt de was gesmolten in een grote smeltpan. Hierdoor kunnen de imkers de was gemakkelijk van de honing scheiden. Tijdens het smeltproces zakt de honing namelijk naar de bodem. Als alles gesmolten is, wordt het in een ijzeren bak gegoten die vergelijkbaar zijn met bakvormen om cakejes te maken. Hierin stolt de was waardoor er bijenwas staven ontstaan.

Nu duidelijk is wat bijenwas precies is en hoe het geproduceerd wordt, is het tijd om te vertellen wat je allemaal met bijenwas kunt doen. Het antwoord op deze vraag is: heel veel! Hieronder zal ik een korte toelichting geven van de meest voorkomende manieren om bijenwas te gebruiken.

Kaarsen maken

Al eeuwen lang wordt bijenwas gebruikt voor verschillende doeleinden. Een daarvan is: kaarsen maken. Vroeger werden kaarsen voornamelijk gemaakt van dierlijk vet maar dat werd al snel vervangen door bijenwas. Kaarsen van bijenwas waren enorm populair vanwege de aangename geur. Tegenwoordig worden er nog steeds veel kaarsen gemaakt van bijenwas en je kan er zelfs voor kiezen om daar zelf een kaars van te maken. Dit kan je alleen doen maar je kan natuurlijk ook  samen met je kinderen of kleinkinderen kaarsen maken.

Bijenwas kaarsen

Oude meubels opfrissen

Ook je meubels thuis hebben verzorging nodig, voornamelijk houten meubels hebben veel onderhoud nodig. Meubelwas, ook wel bekend als boenwas, wordt van oudsher gebruikt om meubels en houtwerk te beschermen. Boenwas is ook enorm handig om je meubels mee op te frissen. Daarvoor is het belangrijk om eerst het desbetreffende meubelstuk af te nemen met een doek om al het vuil en stof weg te vegen. Breng vervolgens een dun laagje boenwas aan en het oude meubelstuk ziet er weer zo goed als nieuw uit.

Lipbalsem maken

Droge lippen zijn erg vervelend. Vooral tijdens de koude wintermaanden kunnen je lippen erg droog en pijnlijk aanvoelen. Maar gelukkig zijn daar genoeg oplossingen voor. En één daarvan is natuurlijk bijenwas! Je kan lippenbalsem van bijenwas bij elke drogist kopen maar je kan het natuurlijk ook zelf maken. Daarvoor heb je, je raadt het al, bijenwas nodig en een beetje olijfolie of zonnebloem olie. Verwarm de bijenwas tot het gesmolten is en voeg daar olijfolie aan toe. Vul een potje met het mengsel, laat het afkoelen en voilà!