Praktijkardi
Image default
Hobby en vrije tijd

Waar moet ik op letten bij het kopen van een luchtbuks?

Voor de aanschaf van een luchtbuks is het belangrijk je goed in te lezen in het onderwerp. Er bestaan natuurlijk verschillende luchtbuksen met verschillende doeleinden. Waar moet je op letten bij de aanschaf van een luchtbuks? Dit artikel staat vol met de belangrijkste tips. 

Wat is een luchtbuks?

Een luchtbuks is een geweer waarbij de kogel naar buiten wordt geduwd door middel van de expansie van een gecomprimeerd gas. Bij een vuurwapen gebeurt dit op een andere manier, daar ontstaat de druk door middel van de ontploffing van explosief materiaal.

Een luchtbuks is in Nederland toegestaan zo lang het uiterlijk van het geweer niet lijkt op een vuurwapen. De luchtbuks mag uitsluitend op eigen terrein of een schietbaan gebruikt worden.

Welke verschillende soorten luchtbuksen

Er zijn verschillende soorten luchtbuksen, de 4 populairste luchtbuksen zijn op een rijtje gezet.

De knikloop buks is het ideale luchtdrukgeweer voor beginners. De buks is betrouwbaar en makkelijk in gebruik.

Een onderspannen buks is ideaal voor de schutter met wat meer ervaring. Deze buks werkt door middel van aanspannen van de hendel onder de loop.

Een CO2 luchtbuks is uitsluitend geschikt voor korte afstanden, voor de lange afstanden is dit niet de beste keuze. Deze luchtbuks is bruikbaar voor de gemiddelde schutter.

De PCP-luchtbuks is wel geschikt voor de langere afstanden en is ook bruikbaar voor de gemiddelde schutter.

luchtbuks

Kracht van de luchtbuks

Het is natuurlijk belangrijk om de krachten van een luchtbuks te kennen voordat je er daadwerkelijk mee aan de slag gaat. Zonder deze kennis kun je niet veilig aan de slag.

De grens voor mogelijke dode verwondingen ligt op 14 joules. De meeste luchtbuksen schieten tussen de 15 en 24 joules. De kracht van een PCP-luchtbuks ligt vaak tussen de 35 en 45 joules. Een luchtbuks kan dus weldegelijk voor dodelijke ongelukken zorgen.

Hatsan luchtbuks

Een echte aanrader is een Hatsan luchtbuks, Hatsan luchtbuksen bieden veel verschillende soorten luchtbuksen van hoge kwaliteit aan. Het wapenmerk Hatsan is in 1976 in Turkije opgericht en is tot op heden een van de grootste wapenproducenten. Hatsan biedt een erg gunstige prijs-kwaliteit verhouding aan.

Kortom, het is belangrijk in kaart te brengen welke soort luchtbuks bij jou past. Daarnaast is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de krachten die er komen kijken bij het schieten met een luchtbuks en de gevolgen van deze krachten. Ook is het belangrijk om een luchtbuks te kopen van een betrouwbaar en veilig merk.