Praktijkardi
Image default
Gezondheid

Wat moet je doen bij een afgebroken kies?

Ben je een van die mensen die last heeft van een slecht gebit? Heb je ooit last gehad van een afgebroken kies en weet je niet wat je moet doen? Geen zorgen, je bent niet alleen! In deze blogpost gaan we dieper in op wat je moet doen bij een afgebroken kies en hoe je het probleem kunt oplossen. Lees verder voor meer informatie!

Wat is een afgebroken kies?

Een afgebroken kies is een veelvoorkomend probleem dat kan optreden als gevolg van verschillende factoren, zoals tandbederf, een ongeluk of het bijten op een hard voorwerp. Het kan erg pijnlijk zijn en ook je kauwvermogen beïnvloeden. Een afgebroken kies kan variëren van een klein stukje tand tot een groot deel van de tand.

Wat te doen bij een afgebroken kies?

Als je een afgebroken kies hebt, is het belangrijk om direct actie te ondernemen. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:

  1. Neem contact op met je tandarts: Het eerste wat je moet doen is contact opnemen met je tandarts. Maak een afspraak en leg de situatie uit. Je tandarts zal je adviseren over de beste behandeling.
  2. Koel de pijnlijke plek: Als je pijn hebt, kun je de pijnlijke plek koelen met een koud kompres om de pijn te verzachten en zwelling te verminderen.
  3. Verzamel restjes tand: Als je een klein stukje tand hebt afgebroken, probeer het dan te bewaren. Soms kan de tandarts het stukje weer aan de kies bevestigen.
  4. Vermijd hard voedsel: Om verdere schade te voorkomen, vermijd het eten van hard voedsel of het bijten op harde voorwerpen totdat je tandarts je heeft behandeld.
  5. Volg de instructies van je tandarts: Zodra je bij de tandarts bent geweest, zorg ervoor dat je zijn of haar instructies opvolgt. Dit kan betekenen dat je een vulling of een kroon nodig hebt om de afgebroken kies te herstellen.

Hoe voorkom je een afgebroken kies?

Natuurlijk is het beter om een afgebroken kies te voorkomen dan te genezen. Hier zijn enkele tips om een afgebroken kies te voorkomen:

  •  Goede mondhygiëne: Zorg ervoor dat je regelmatig je tanden poetst, flosst en mondwater gebruikt om tandbederf te voorkomen.
  •  Vermijd hard voedsel: Probeer het eten van hard voedsel of het bijten op harde voorwerpen te vermijden om schade aan je tanden te voorkomen.
  •  Draag een mondbeschermer: Als je een risico loopt op tandletsel tijdens het sporten, draag dan een mondbeschermer om je tanden te beschermen.
  •  Regelmatige tandartscontroles: Regelmatige controlebezoeken aan de tandarts kunnen helpen bij het identificeren van tandproblemen voordat ze ernstig worden, waardoor de kans op een afgebroken kies kleiner wordt.

Kortom, een afgebroken kies kan een ongemakkelijke en pijnlijke ervaring zijn. Het is echter belangrijk om snel actie te ondernemen door contact op te nemen met je tandarts en de juiste stappen te volgen. En vergeet niet, het voorkomen van een afgebroken kies is altijd beter dan genezen! Zorg voor een goede mondhygiëne en vermijd het eten van hard voedsel. We hopen dat deze blogpost je heeft geholpen om de juiste informatie te krijgen over wat te doen bij een afgebroken kies.

Neem bij twijfel altijd contact op met een tandarts voor professioneel advies.