Praktijkardi
Image default
Woningen

Tips voor thuiswerken

Tegenwoordig is thuiswerken de normaalste zaak van de wereld. Aan de ene kant is dat fijn want het bespaart je een hoop tijd. Je hoeft je geen zorgen te maken om in de file te staan of in een overvolle trein te moeten zitten, of zelfs te staan. Aan de andere kant kleven er ook nadelen aan thuiswerken. Hoewel thuiswerken voor veel mensen ideaal klinkt, is dat helaas niet voor iedereen het geval. Het kan namelijk zijn dat je niet beschikt over een geschikte werkruimte of dat je (jonge) kinderen thuis hebt zitten waardoor het focussen op het werk moeilijker wordt. Bovendien vraagt werken op afstand om duidelijke communicatie en het managen van verwachtingen zowel naar je leidinggevende als collega’s toe, maar ook naar jezelf. Om het thuiswerken voor jou wat gemakkelijker te maken, hebben we de beste tips voor jou op een rijtje gezet.

Kleed jezelf aan

Weg met je joggingspak! De verleiding is groot om in je meest comfy kleren achter je laptop te kruipen want niemand die je ziet, dus waarom niet? Thuiswerken in je pyjama klinkt misschien heerlijk, maar het brengt ook nadelen met zich mee. Kleren maken de man. Je kledingkeus zet je in een bepaalde mindset. Kies je voor een joggingpak dan blijf je in de ‘’relax’ modus hangen waardoor je productiviteit afneemt. Daarnaast moet je ook voor jezelf zorgen geeft het je zelfvertrouwen en gemoedstoestand een boost als je er representatief bij zit.

Planning maken

Creëer overzicht door een planning te maken en stel realistische doelen. Maak een to-do-lijst en vink de taken af die je hebt afgerond. Op deze manier behoud je overzicht en controle. Hierdoor creëer je ook rust in je hoofd en bovendien verhoogt het je productiviteit.

Planning maken

Inrichten van productieve werkomgeving  

Zorg voor een inspirerende en comfortabele werkplek. Creëer een plek die alleen bedoeld is om te werken. Helaas heeft niet iedereen de mogelijkheid om een extra kamer om te toveren tot een werkplek. Toch is het niet verstandig om op de bank met je laptop op schoot te gaan werken. Het is namelijk niet bevorderlijk voor je productiviteit. Daarnaast staat het beeldscherm te laag waardoor je bij langdurig gebruik last krijgt van nek-en rug klachten en dat wil je natuurlijk voorkomen. Als je niet de mogelijkheid hebt om een aparte werkruimte in te richten en je bijvoorbeeld aan de eettafel gaat zitten, is het wel verstandig om een goede stoel aan te schaffen. Zittend achter een bureau of eettafel is een perfecte stoel onmisbaar.

Een goede bureaustoel thuis is dus niet zomaar een extraatje maar een must. Daarnaast wil je ook dat het stijlvol is en past bij het interieur. Stijl en comfort zijn de twee belangrijkste aspecten van een design bureaustoel. Heb je dan eindelijk de perfecte bureaustoel gevonden? Dan moet je hem wel eerst goed instellen. De functies van een bureaustoel verliezen namelijk hun meerwaarde als je ze niet goed instelt.

Thuiswerken

Thuiswerken met kinderen

Het kan voorkomen dat je niet het huis voor je alleen hebt. Wellicht heb je een thuiswerkende partner, huisgenoten of kinderen die een vrije middag hebben. Helaas kun je hierdoor soms afgeleid worden. Om de afleiding te beperken is het verstandig goed te communiceren door aan de geven dat je niet beschikbaar bent tot een bepaald tijdstip om bijvoorbeeld boodschappen te doen. Daarnaast is het goed de pauzes met je gezin door te brengen. Zeker wanneer je kleine kinderen thuis hebt zitten of ook een partner die aan het werk is, kan het verfrissend zijn om gezellig samen te lunchen in de tuin. Zorg bovendien voor voldoende vermaak voor je kinderen zodat ze je minder snel van je werk houden.