Praktijkardi
Image default
Sport

Wat kan de oorzaak zijn van pijn in de onderrug?

Lage rugpijn kan verschillende oorzaken hebben. Vaak ligt de oorzaak in een overbelasting door fysieke arbeid of sport. Daarnaast treedt lage rugpijn ook op bij frequent aannemen van een slechte lichaamshouding. Dit kan een basishouding zijn die verkeerd is, maar ook een zithouding op het werk bijvoorbeeld of bij een veel beoefende hobby. Wanneer je pijn in de onderrug klachten hebt, is het raadzaam om naar de dokter te gaan. Hij of zij kan je vertellen wat de oorzaak is van je pijn en wat je eraan kunt doen. Soms is het nodig om fysiotherapie te volgen of een sportblessure te laten behandelen. Als je weet wat de oorzaak van je pijn is, kun je hier samen met de dokter aan werken.

Hoe lang duurt de pijn?

Lage rugpijn is niet altijd even ernstig, maar het kan wel degelijk een impact hebben op je dagelijkse leven. De pijn kan aanhouden voor een paar dagen tot een paar weken. In sommige gevallen is de pijn zo hevig dat je er niet meer normaal doorheen kunt functioneren. Wanneer je pijn in de onderrug hebt, is het belangrijk om rust te nemen en de pijnlijke plek(ken) te ontzien. Op die manier kun je voorkomen dat de pijn verergert of chronisch wordt. Net als bij pijn in de onderrug is een tennisarm ook een veel voorkomende klacht die niet zomaar over gaat.

Wat kan ik zelf doen?

Er zijn verschillende dingen die je zelf kunt doen om pijn in de onderrug te voorkomen of te verminderen. Houd bijvoorbeeld rek- en strekoefeningen aan, want een sterke rug is minder vatbaar voor pijn. Daarnaast is het belangrijk om een goede lichaamshouding aan te houden, zowel tijdens het sporten als in het dagelijkse leven. Wanneer je merkt dat je pijn in de onderrug gaat krijgen, kun je proberen met warmte of kou te behandelen. Doe dit echter niet langer dan 15 minuten achter elkaar, want anders kan het pijn gaan doen.