Praktijkardi
Image default
Sport

Steeds meer ongediplomeerde personal trainers! Een slechte trend!

De vraag naar personal trainers is de afgelopen jaren sterk gestegen. De gezonde leefstijl is populairder dan ooit. Steeds meer mensen laten op social media voorbij komen dat een gezonde leefstijl voor hun belangrijk is. De drempel naar het aannemen van een personal trainers is daarom ook sterk gezakt in vergelijking met een aantal jaar geleden. Vroeger was een personal trainer alleen voor de elite en rijke groep mensen, maar dat is nu niet meer het verhaal. Door de grote vraag is het aanbod de afgelopen jaren ook sterk gestegen, en daar hoort een slechte trend bij. Er zijn namelijk steeds meer personal trainers die ongediplomeerd zijn. Waarom is dit zo slecht? Dat leggen we je later uit. Daarbij wordt uitgelegd wat voor opleidingen je kan doen en waarom het helpt bij je inkomsten.

Waarom is dit een slechte trend?

Als personal trainer ben je verantwoordelijk voor de gezondheid van je klanten. Dit betekent dat je als personal trainer de risico’s voor de gezondheid goed moet kunnen inschatten. Dan is een beetje kennis wat je van internet haalt niet genoeg. Door verkeerd advies en niet de juiste oefeningen en voeding kan iemand naast het niet halen van doelen ook fysieke problemen ondervinden. Helaas kan je al beginnen als personal trainer door je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel, en daar zit het probleem. Voor andere banen heb je in veel gevallen een opleiding en diploma nodig, maar voor deze baan niet. Dit zorgt er voor dat er veel niet opgeleide personal trainers zijn.

Gelukkig kijken steeds meer klanten naar de achtergrond van een personal trainer en wat zij te bieden hebben. Dit betekent dus ook dat je als niet gediplomeerde personal trainer minder klanten zal binnenhalen en minder snel zal aangenomen worden.

Welke opleiding kan je volgen?

Nu we besproken hebben waarom het zo belangrijk is om een diploma of certificaat te hebben, is het tijd om te kijken naar de verschillende opleiding opties. Je kan verschillende opleidingen op verschillende niveaus volgen. Zo kan je een opleiding personal trainer MBO en een opleiding personal trainer hbo volgen. De meest bekende opleidingen zijn de Fitnesstrainer A en Fitnesstrainer B opleiding. De Fitnesstrainer A opleiding heeft geen vooropleiding nodig en is voor iedereen online of klassikaal te volgen. Een opleiding die je alle basiskennis leert die je nodig hebt in de praktijk. De Fitnesstrainer B opleiding is een vervolg van deze opleiding en leert je naast de theorie ook één op één training. Als je een hbo opleiding zoekt kan je ook een Health Coach opleiding volgen. Dit is een opleiding op level 5 waar je alles leert wat je mogelijk nodig hebt in de praktijk.

Naast de algemene opleidingen kan je ook nog jezelf verder specialiseren. Door jezelf verder te specialiseren zorg je ervoor dat je interessanter zal liggen in de markt. Denk bijvoorbeeld aan een yoga opleiding of een opleiding voor kettlebell training.

Een opleiding geeft meer inkomsten

Zoals eerder besproken kan een opleiding ervoor zorgen dat je interessanter in de markt ligt. Dit kan ook betekenen dat je dus meer klanten krijgt en dat je een hogere prijs kan hanteren. De prijs die je kan hanteren is afhankelijk van de ervaring die je hebt, de opleidingen die je hebt gevolgd en hoe divers je aanbod is. Door opleidingen te volgen en je verder te specialiseren zorg je ervoor dat je aanbod divers is en dat je een goede achtergrond hebt. De ervaring zal je in de loop van de jaren krijgen, daar valt aan het begin niks aan te doen.