Praktijkardi
Image default
Health / Alternative

Soorten verf

Verf is een mengsel van kleurstoffen waarmee voorwerpen bedekt worden en tegen bederf beschermd worden.  Verf bestaat altijd uit drie delen. Verf heeft een vast deel en twee vloeibare delen. Het vaste deel is waar de kleur vandaan komt, ook wel het pigment genoemd. De andere vloeibare delen bestaan uit een bindmiddel ook wel een hars genoemd. Het bindmiddel zorgt ervoor dat de verf vast komt te zitten nadat het gedroogd is.  Het andere middel is een vloeibaar deel wat verdampt, het wordt ook wel de verdunner genoemd. Om de verf te verdunnen wordt er gebruikt gemaakt van terpentine, maar tegenwoordig zien we ook steeds vaker dat water als verdunningsmiddel dient. De vloeibare verdunner wordt gebruikt om de verf soepeler te krijgen en zo wordt het makkelijker uit te strijken. De verf kan simpel gezegd makkelijker aangebracht worden dankzij de verdunner.

Verf is het meest veelzijdige decoratiemateriaal wat er maar is. Het is makkelijk te verwerken en bovendien niet duur. Als er wat mis gaat kun je het makkelijk herstellen door snel weer een nieuwe laag aan te brengen. Daarnaast is de keuze in het aantal soorten verf enorm groot. Je hebt verf op water basis, maar ook olie en terpentine of een verf die ervoor zorgt dat het hout beter instaat, blijft.

De populairste soorten verf

  • Acrylverf: Deze verf droogt heel erg snel. Het is een verfsoort gebaseerd op water
  • Beits: Met een beits breng je een dekkende of transparante laag aan op hout om het hout een mooi uiterlijk te geven. Het beitsen van hout geeft het hout een langere levensduur
  • Grondverf: Grondverf wordt gebruikt voordat er normale verf wordt aangebracht. Als je eerst grondverf aanbrengt, zal de normale verf beter sluiten en hechten.
  • Hoogglans verf: Deze verf is goed geschikt voor het verven van de ramen en deuren. Zoals de verf al beschrijf, heeft de verf een hoge glans en is erg sterk.
https://www.moosefarg.nl/