Praktijkardi
Image default
Health / Alternative

De ATP World Tour

Voor mensen die wel eens een tenniswedstrijd op televisie volgen of de sport zelf uitoefenen is de afkorting ATP welbekend. ATP staat voor Association of Tennis Professionals. Het doel van de ATP was om de belangen van mannelijke tennissers te beschermen. De ATP werd opgericht in 1972 en in 1990 werd het ook een wereldwijde tennistour waar alleen de beste mannelijke tennissers aan mee doen. Amateur tennissers met head rackets kunnen niet zo maar mee doen. Tennisrackets hebben daar sowieso geen invloed op. Het gaat er om of je goed bent of niet. Sinds 2009 wordt deze tour de ATP World Tour genoemd. Voor de vrouwen is er ook een organisatie die een jaar na oprichting van de ATP werd opgericht, namelijk de WTA: Women’s Tennis Association.

Vroeg konden professionele tennissers niet zo maar mee doen aan grote toernooien. Door commercie werd dit omgegooid en nu kunnen alleen de beste tennissers mee doen met deze grote toernooien. Ook werd de ranglijst opgesteld. Deze ranglijst wordt nog steeds gebruikt om aan te tonen hoe goed een tennisser is. In toernooien zie je overigens niet dezefde rangverdeling. Daar zie je een lijst van de deelnemende tennissers op dat specifieke toernooi op rank aangegeven.

Grote tennis toernooien over de hele wereld kunnen bij de tour van de ATP horen. In Nederland heb je het ABN AMRO tennis toernooi wat ook een onderdeel is van deze tour. Ondanks dat het een tour is, is het niet verplicht voor elke tennisser om mee te doen. Dit omdat het veel toernooien zijn en dan is het lichamelijk zwaar overal aan mee te doen. Sommige toernooien hebben ook minder prijzengeld wat voor veel spelers een reden is niet te gaan. Toch proberen toernooidirecteuren grote spelers te strikken voor hun toernooi omdat het het aantal bezoekers flink kan verhogen. Zo ook bij het toernooi in Rotterdam.

 

https://www.kctennis.nl/