Praktijkardi
Image default
Beauty en verzorging

10 tips om je tanden te poetsen

Bijna iedereen weet wel dat het belangrijk is om iedere dag twee keer je tanden te poetsen. Dit zorgt niet alleen voor een stralend gebit, het verbetert ook je mondhygiëne. Maar gebruik je eigenlijk wel de juiste techniek tijdens het poetsen van je tanden? Waarschijnlijk poets je al jarenlang je tanden op dezelfde manier. Dus tijd voor een opfriscursus tandenpoetsen!

Tip 1: Vaak genoeg je tanden poetsen

Het is belangrijk om minimaal twee keer per dag je tanden te poetsen. Bij voorkeur doe je dit zelfs na iedere maaltijd, maar dus in ieder geval na het ontbijt en voor je gaat slapen.

Tip 2: Lang genoeg poetsen

Zorg dat je je tanden lang genoeg poetst. Een goede poetsbeurt duurt minstens twee minuten. Wist je dat de meeste mensen hun tanden te kort poetsen? Door de tijd bij te houden of een elektrische tandenborstel te gebruiken met een timer weet je zeker dat je poetsbeurt lang genoeg duurt.

Tip 3: Gebruik de juiste techniek

Uiteraard is het belangrijk om geen tanden over te slaan tijdens het poetsen. Daarom is het verstandig om een vaste volgorde aan te houden. Bijvoorbeeld eerst de binnenkant, dan de buitenkant van de kaak en tenslotte de kauwvlakken. Kleine, cirkelvormige bewegingen zijn het best.

Tip 4: Regelmatig je tandenborstel vervangen

Vervang je tandenborstel minstens één keer in de drie maanden. Zijn de haartjes van de tandenborstel krom gaan staan? Dan is het eerder tijd om een nieuwe te kopen.

Tip 5: Kies de juiste tandenborstel

Gebruik je een handmatige tandenborstel? Dan is het belangrijk om een zachte variant te kiezen om te voorkomen dat je tanden beschadigen. Een elektrische tandenborstel is nóg beter. Zo verwijder je namelijk meer tandplak.

Tip 6: Bloedend tandvlees voorkomen

Bloedend tandvlees kan verschillende oorzaken hebben. Door regelmatig te poetsen met een goede tandenborstel kun je de klachten verminderen. Blijft je tandvlees bloeden? Ga dan langs bij de tandarts.

Tip 7: De juiste tandpasta

Gebruik altijd een tandpasta met fluoride. Dit versterkt namelijk je tanden en je glazuur.

Tip 8: Flossen, ragen of stoken

Met alleen een tandenborstel is het niet mogelijk om de tandplak en etensresten tussen je tanden te verwijderen. Daarom is het belangrijk om regelmatig de moeilijk bereikbare plekjes tussen je tanden schoon te houden met een tandenstoker, rager of flossdraad.

Tip 9: Regelmatig naar de tandarts

Ga minstens ieder half jaar een keer naar de tandarts of mondhygiënist. Ook als je geen last hebt van je gebit. Op deze manier kun je beginnende tandproblemen voorkomen.

Tip 10: Soms even wachten

Heb je zure vruchten, vruchtensap of frisdrank gegeten of gedronken? Dan moet je, om slijtage te voorkomen, eerst even een uurtje wachten voordat je je tanden gaat poetsen.

https://www.tandartswereld.nl/