Vitamine te kort kan gevaarlijk zijn

Vitamines zijn belangrijk voor ons lichaam, dat weten wet allemaal. Maar we weten bij lang en na niet allemaal waar de desbetreffende vitamine in zitten, hoeveel we ervan moeten nemen en of we überhaupt een te kort eraan hebben. De symptomen van vitamine te kort weet lang niet iedereen. Het is niet heel erg om eventjes een kort te kort te hebben aan vitamine. Op den duur kunnen er wel vele klachten ontstaan zoals vermoeidheid, slapeloosheid, lusteloosheid en een slechte concentratie. Wanneer dit echt lang aan houdt kan het zelf zo zijn dat er specifieke ziektes kunnen ontstaan hierdoor. Het is daarom van belang om te weten wat er onder de symptomen vallen van de belangrijkste vitaminetekorten.

Vitamine A te kort, dit kan een droge en doffe huid en haar veroorzaken. Daarnaast zal er een verminderde weerstand zijn wat als gevolg heeft dat je sneller ziek kan worden. Wanneer het vitamine te kort langdurig zal aanhouden kan dit nachtblindheid veroorzaken en uiteindelijk leiden tot totale blindheid.

Vitamine B1 te kort, dit kan als gevolg hebben dat er afwijkingen aan het hart- en zenuwstelsel ontstaan. Bijkomend zijn ook dat er geheugenverlies, slechte concentratie of depressie. Daarnaast wordt de eetlust verminderd of verminderd reflexen net als gewichtsverlies of spierzwakte.

Vitamine C te kort, kan uiteindelijk leiden tot een verminderde weerstand, wondgenezing, slapeloosheid, vermoeidheid, reumatische klachten en bloedend tandvlees. Deze symptomen werden vroeger ook wel scheurbuik genoemd.

Vitamine D te kort, kan op verschillende leeftijden verschillende gevolgen hebben. Wanneer kinderen kampen met vitamine D te kort kunnen zij de Engelse ziekte krijgen. Bij ouderen geeft het een grotere kans op botontkalking. Een ernstig te kort aan deze vitamine kan uiteindelijk spierkrampen of zwakte als gevolg hebben.

Vitamine E te kort, dit te kort komt niet zo vaak voor echter en alleen bij een stoornis van de voedselopname in het lichaam. Uiteindelijk bestaan de klachten uit bloedarmoede en schade aan de hersenen. Vitamine E te kort kan voorkomen bij baby’s die bijvoorbeeld te vroeg worden geboren. Dit komt door het feit dat het spijsverteringskanaal nog niet voldoende is ontwikkeld.

https://www.topvitamins.nl