Praktijkardi
Image default
Auto's en Motoren

Optimaal je motor verzekeren doe je met deze tips

Er zijn op de markt verschillende mogelijkheden terug te vinden die je kan benutten voor wat je motor verzekeren betreft. Lang niet al deze verschillende mogelijkheden zullen voor jou echter even interessant zijn, integendeel. Voordat je overgaat tot het afsluiten van een bepaalde motorverzekering zal je dan ook kunnen vaststellen dat het altijd interessant is om even een grondige vergelijking uit te voeren. Deze vergelijking maakt overigens niet alleen maar het verschil in dekkingen duidelijk. Wat namelijk bovendien ook te denken van het verschil in te betalen premie? In ieder geval, zou jij graag zeker op de meest optimale wijze jouw brommer willen laten verzekeren? Dan is het zeker de moeite waard om rekening te houden met de onderstaande tips!

Tip 1: Op welke dekkingen wil je zeker kunnen rekenen? 

Voordat je op zoek gaat naar welke mogelijkheden er allemaal bestaan op vlak van je motor verzekeren is het altijd een goed idee om rekening te houden met de verschillende soorten dekkingen waar je op wil kunnen rekenen. Wat dit betreft zal je kunnen vaststellen dat er rekening moet worden gehouden met verschillende zaken. Denk hierbij in eerste instantie aan de waarde van je motor. Je kan er immers voor kiezen om een tweedehandse motor aan te schaffen, maar daarnaast is het ook mogelijk om te kiezen voor een gloednieuwe motor. Het spreekt voor zich dat er tussen beide opties wel sprake is van een niet onaanzienlijk prijsverschil om rekening mee te houden.

Niet alleen de (aankoop)waarde van de motor speelt mee bij het bepalen van de manier waarop je motor verzekeren in de praktijk moet gebeuren. Wat namelijk bovendien ook te denken van de manier waarop je ze gaat gebruiken? Voor een motor geldt dat ze op twee verschillende manieren kan worden gebruikt. Het gaat hierbij dan concreet om de volgende:

  1. Je kan ze gebruiken als dagelijks vervoermiddel; 

  2. Het is mogelijk om ze te gebruiken als recreatief vervoermiddel; 

Ook tussen beide bovenstaande zaken is er sprake van een niet onaanzienlijk verschil. Ga je, je motor gebruiken als dagelijks vervoermiddel? Dan spreekt het voor zich dat je deze optimaler zal willen laten verzekeren dan wanneer je ze uitsluitend voor recreatieve doeleinden een motor hebt aangekocht. Ook hier zal je in de praktijk dus ongetwijfeld rekening mee willen houden. 

Tip 2: Let ook op je beschikbare budget voor je motor verzekeren

Het spreekt voor zich dat je voor je motor verzekeren ook graag rekening zal willen houden met het budget dat je voorhanden hebt. Wanneer je een vergelijking uit gaat voeren tussen de verschillende verzekeringen op de markt die er bestaan voor motors zal je kunnen vaststellen dat er al snel sprake kan zijn van een significant prijsverschil. Heb je slechts een bepaald, beperkt budget beschikbaar? In dat geval zal je kunnen vaststellen dat het mogelijks interessant kan zijn om gewoon genoegen te nemen met het afsluiten van een WA-verzekering voor je motor. 

Hou er buiten bovenstaande bij een motor verzekeren ook rekening mee dat je de premie niet verplicht in één keer voor een volledig jaar dient te betalen. Het is dan ook in de praktijk zo dat je er zonder probleem voor kan kiezen om je premie te splitsen in verschillende termijnen. Veel mensen kiezen ervoor om hun verzekeringspremies dan ook maandelijks te betalen. Op deze manier kan je, je motor behoorlijk wat beter verzekeren dan je in eerste instantie had gedacht. Let wel op, voor verschillende verzekeraars geldt helaas dat ze hier extra kosten voor in rekening brengen. 

Tip 3: Vergelijk de verschillende motorverzekeringen die verkrijgbaar zijn 

Je motor verzekeren doe je eigenlijk niet zonder jezelf eerst een goed beeld te vormen van de verschillende mogelijkheden die er op de markt zijn terug te vinden. Het is wat dit betreft mogelijk om een keuze te maken uit in totaal drie verschillende opties. Het gaat hierbij om de:

  1. Wettelijk verplichte WA-verzekering voor motors

  2. De WA+ beperkt casco verzekering voor motors;

  3. De WA+ volledige cascoverzekering voor motors; 

In heel wat verschillende gevallen is het zo dat mensen die hun motor willen verzekeren genoegen nemen met gewoon de WA-verzekering. Voor deze verzekering geldt evenwel dat ze enkel en alleen beschikt over een dekking voor schade veroorzaakt aan derden. In ruil hiervoor kan je rekenen op een voordelige premie. Het spreekt evenwel voor zich dat heel wat schadegevallen bij deze verzekering niet gedekt worden. Wil je graag dat ook bepaalde vormen van eigen schade aan je motor worden gedekt? Dan zal je een meer uitgebreide verzekering moeten afsluiten. 

De meest complete verzekering voor een motor is uiteraard ongetwijfeld de WA+ volledige casco verzekering. Indien je voor jouw motor verzekeren kiest voor deze keuze dien je dan wel rekening te houden met een stevige verzekeringspremie, daar staat tegenover dat je eveneens kan rekenen op een ronduit uitmuntende dekking. Let wel, de hoge premie die hiervoor in rekening wordt gebracht zal uiteraard niet meteen bij iedereen in de smaak vallen.

Tip 4: Besteed ook aandacht aan de mogelijke aanvullende dekkingen

Bij een motor verzekeren dien je niet alleen maar rekening te houden met de standaard motorverzekeringen die op de markt zijn terug te vinden. Waar je op dit vlak rekening mee dient te houden werd hierboven reeds duidelijk aangegeven. Er is echter meer. Daarnaast is het namelijk zo dat er eveneens verschillende aanvullende dekkingen bestaan. Wat dit betreft zou je in de praktijk een keuze kunnen maken tussen de mogelijkheden die hieronder staan aangegeven: 

De hierboven aangehaalde aanvullende dekkingen zijn zeker en vast de moeite waard om te overwegen. Dit gezegd hebbende dien je er echter wel rekening mee te houden dat ze niet voor iedereen even interessant zijn. Veel is op dit vlak namelijk afhankelijk van de mate waarin je gebruik maakt van je motor. Hoe meer je een motor gaat gebruiken, des te optimaler ze uiteraard verzekerd dient te zijn. Let wel, neem je bijvoorbeeld nooit andere mensen mee op de motor? Dan spreekt het voor zich dat de opzittendenverzekeringen mogelijks wat minder interessant zijn.