Praktijkardi
Image default
Dienstverlening

Hoe raakt een afvoer verstopt?

Een verstopte afvoer kan een groot probleem zijn in huis. Het kan leiden tot onaangename geuren, wateroverlast en soms zelfs ernstige waterschade. Er zijn verschillende oorzaken van verstopte afvoeren. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende oorzaken en oplossingen.

Oorzaak #1: Vuil, haar en zeepresten

De meest voorkomende oorzaak van verstopte afvoeren is vuil, haar en zeepresten. Deze kunnen zich in de afvoer ophopen en uiteindelijk een verstopping veroorzaken. Vooral de afvoer van de douche, wastafel en badkuip zijn hier gevoelig voor. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig de afvoer schoon te maken. Dit kan met behulp van een ontstopper of een speciale ontstoppingsvloeistof.

Oorzaak #2: Vet en olie

Ook vet en olie kunnen de afvoer verstoppen. Deze stoffen stollen bij afkoeling en kunnen dan een harde klomp vormen in de afvoer. Het is daarom belangrijk om geen vet of olie door de afvoer te spoelen. Giet het liever in een leeg blik en gooi het bij het restafval. Om te voorkomen dat vet en olie toch in de afvoer terechtkomen, kun je een speciale zeef of filter in de gootsteen plaatsen.

Oorzaak #3: WC-papier en toiletdoekjes

Een verstopt toilet kan veroorzaakt worden door het gebruik van teveel wc-papier of toiletdoekjes. Deze kunnen het toilet namelijk verstoppen en een verstopping veroorzaken. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om niet teveel wc-papier te gebruiken en geen toiletdoekjes door het toilet te spoelen. Gooi deze bij het restafval in de prullenbak.

Oorzaak #4: Boomwortels

Een minder bekende oorzaak van verstopte afvoeren zijn boomwortels. Deze kunnen de afvoer van buitenaf beschadigen en uiteindelijk leiden tot een verstopping. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om geen bomen te planten in de buurt van afvoeren en regelmatig de afvoer te laten controleren op beschadigingen.

Oplossing: Schakel een loodgieter in

Vaak kun je een verstopping zelf verhelpen met behulp van een ontstopper of een ontstoppingsvloeistof. Maar soms is de verstopping hardnekkiger en is het nodig om een loodgieter in te schakelen. Een loodgieter beschikt over speciale apparatuur om de afvoer grondig te reinigen en de verstopping te verhelpen. Ook kan een loodgieter de afvoer inspecteren op eventuele beschadigingen en deze meteen repareren. Voor afvoer ontstoppen Den Haag maak jij altijd gebruik van een loodgieter.

Een verstopte afvoer kan een groot probleem zijn in huis en kan verschillende oorzaken hebben. Het is daarom belangrijk om regelmatig de afvoer schoon te maken en geen vet, olie, wc-papier of toiletdoekjes door de afvoer te spoelen. Als de verstopping toch hardnekkig blijkt te zijn, is het verstandig om een loodgieter in te schakelen. Een loodgieter kan de afvoer grondig reinigen en eventuele beschadigingen meteen repareren. Zo kun je snel weer genieten van een goed werkende afvoer in huis.

https://regioriool.nl/afvoerdiensten/afvoer-ontstoppen/afvoer-ontstoppen-den-haag/