Praktijkardi
Image default
Bedrijven

Wat is een saturatiemeter?

Je kent ze vast en zeker wel, die kleine apparaatjes die je over je vinger kan schuiven en die het zuurstofgehalte in het bloed meten. Zowel voor mensen met medische aandoeningen als voor sporters geven deze saturatiemeters waardevolle informatie. Maar wat is een saturatiemeter precies?

Gebruik en werking

In de saturatiemeter zit een fotocel ingebouwd die meet hoeveel licht jouw vinger doorlaat door middel van infrarood. De hemoglobine in het bloed verbindt zich met de aanwezige zuurstofmoleculen en zal zo, afhankelijk van de hoeveelheid zuurstof in het bloed, een andere kleur rood geven en dit detecteert de saturatiemeter. Een gezond persoon heeft een gemiddelde saturatie van 95 tot 100%, waarden daar onder geven aanleiding tot verder onderzoek.

Voordelen

Zeker voor mensen met medische aandoeningen zoals COPD, astma, hartafwijkingen en dergelijke kan de saturatiemeter levensreddend zijn. Door regelmatige metingen worden die patiënten gealarmeerd als de waarden te sterk afwijken en kunnen ze tijdig een arts raadplegen. Een tekort aan zuurstof in het bloed kan schade aan de longen en andere organen veroorzaken en is dus een niet mis te verstaan signaal van het lichaam. Ook sporters hebben er belang bij regelmatig de zuurstofwaarde in het bloed te meten.

Zelf het zuurstofgehalte in jouw bloed meten

Je kunt heel eenvoudig en goedkoop een saturatiemeter kopen en zo zelf jouw saturatie op geregelde tijdstippen meten. De combinatie met een hartslagmeter geeft je steeds een goed beeld en waarschuwt je als je verdere stappen richting arts moet ondernemen.