Praktijkardi
Image default
Bedrijven

Veilig transport is van levensbelang

In Amerika komt de politie wel eens in opstand omdat ze niet goed opgeleid zijn. Omdat ze hun menselijkheid verliezen en vooroordelen los laten gaan op een nietsvermoedend slachtoffer. Omdat de filter op nieuw politiepersoneel eigenlijk niet streng genoeg afgesteld is.

Dit wil je binnen een eigen bedrijf absoluut voorkomen. Niet alleen gaat het bedrijf bij een fout die voorkomen had kunnen worden gigantische financiële schade leiden, de schade aan het imago van het bedrijf wordt misschien nog wel harder beschadigd. Hoe kun je in de transportsector voorkomen dan er iets gigantisch mis gaat en onveilige situaties ontstaan?

Code 95

Zorg allereerst dat iedereen die je aanneemt zichzelf heeft bewezen met een Code 95. Een Code 95 op je rijbewijs geeft aan dat je (nog steeds) de skills in huis hebt om professioneel om te gaan met een lading op de weg. Volgens de wet is het verplicht om een Code 95 op je rijbewijs te hebben als je aan professioneel vervoer wilt doen, dus ook daarvoor moet je zeker weten dat je het juiste, getrainde personeel aanneemt.

Training lading zekeren

Ook optionele trainingen kunnen een goede start geven. Denk hierbij aan een training lading zekeren. Met een training lading zekeren kun je er van op aan dat je mensen de juiste tools in handen hebt gegeven om zeker te zijn dat er niet opeens vracht van de wagen afrolt. Een boomstam bijvoorbeeld zou natuurlijk desastreuze gevolgen kunnen hebben voor het overige verkeer. Dat wil je echt niet op je geweten hebben. Ook met een extra zware of gevaarlijke vracht wil je het best getrainde personeel hebben.

Vermoeidheid

Voor veel chauffeurs zit er een flinke druk achter om producten op tijd op de locatie te krijgen. Hierdoor komt het wel eens voor dat ze bijvoorbeeld een pauze overslaan omdat ze in de stress schieten. Doe dit niet. Zowel als chauffeur als wanneer je werkgever bent, rust is ontzettend belangrijk. De meeste fouten op de weg zijn altijd menselijk en vermoeidheid is een fout die makkelijk voorkomen kan worden. Zorg er dan ook voor dat er genoeg rustmomenten ingelast worden en dat er gewoon netjes rekening gehouden wordt met de benodigde tijd. Hierbij kan extra tijd (bijvoorbeeld 30 minuten voor onvoorziene verkeersomstandigheden) eventueel worden ingerekend.

https://eurotransportcollege.com/training-lading-zekeren/