Praktijkardi
Image default
Dieren

Gevoelige tanden, wat doe ik er tegen?

Regelmatig naar de tandarts gaan is erg belangrijk, zeker wanneer je consistente tandpijn begint te krijgen na het eten van koud voedsel of dranken. Zo kun je ook pijn voelen aan je tanden wanneer je koude lucht voelt, maar ook wanneer je zoet of zuur voedsel eet. Veel mensen hebben tegenwoordig last van gevoelige tanden. Heb je gevoelige tanden, dan is het belangrijk dat je zo snel mogelijk een afspraak bij de tandarts maakt. Het kan namelijk zijn dat je tandglazuur beschadigd is, waardoor de zenuwuiteinden van je tanden erg gevoelig zijn wanneer je eet of drinkt. In de tussentijd kun je verschillende dingen uitproberen die de pijn kunnen verlichten. Lees snel verder voor 4 handige oplossingen voor gevoelige tanden! 

4 oplossingen voor gevoelige tanden 

  • 1. Desensibiliserende tandpasta 

Desensibiliserende tandpasta bevat stoffen die helpen de zenuwuiteinden van je tanden te beschermen tegen irriterende stoffen. Het meest actieve ingrediënt is kaliumnitraat, een stof die pijnsignalen blokkeert die van een zenuw in je tand naar je hersenen gaan. Na een paar keer deze tandpasta te gebruiken zal je gevoeligheid al verminderen. Daarnaast is het ook verstandig om een tandenborstel met zachte haren en mondspoelingen met een laag zuurgehalte of fluoride te gebruiken. 

  • 2. Spoelen met zout water 

Zout is een effectief antisepticum en kan ook helpen om ontstekingen te verminderen. Om symptomen van gevoelige tanden te verlichten, is het aan te raden om twee keer per dag te gorgelen met een spoeling met zout water. Voeg een halve tot een hele theelepel zout toe aan een glas lauw water en meng goed. Spoel de oplossing maximaal 30 seconden in je mond en spuug het vervolgens uit.  

  • 3. Honing en warm water 

Honing is een antibacterieel middel en kan worden gebruikt voor wondbehandeling. Honing kan helpen de genezing te versnellen en pijn, zwelling en ontsteking te verminderen. Om de pijn van gevoelige tanden te verminderen, spoel je je mond met warm water en een lepel honing.  

  • 4. Kurkuma 

Kurkuma kan worden gebruikt als een ontstekingsremmende behandeling. Kurkuma bevat een stof genaamd curcumine die bekend staat om zijn ontstekingsremmende effecten. Het is gebruikt in ayurvedische behandelingen, bij behandelingen voor spijsvertering en als middel om wondgenezing te verbeteren. Maal de kurkuma en masseer het vervolgens op je tanden.  

Een goed mondspoelmiddel tegen gevoelige tanden kan je ook helpen. Er zijn verschillende mondwaters te koop, met verschillende smaken. Zo zit er altijd wel eentje bij die in jouw smaak valt.