Praktijkardi
Image default
Dieren

Tips tegen oorsmeer bij honden

Lijkt het alsof je hond veel oorsmeer in zijn oren heeft? Het is normaal dat alle honden een beetje oorsmeer hebben, omdat alle honden, net als mensen, voortdurend oorsmeer produceren. Overmatig oorsmeer kan echter leiden tot problemen met parasieten en oorontstekingen. Oorsmeer bij honden wordt geproduceerd in de gehoorgang van je hond en het doel hiervan is om de gehoorgang te beschermen. Maar wanneer de oren van je hond te veel oorsmeer produceren, kan dit leiden tot een aantal problemen. Problemen als schimmelinfecties, oormijt besmettingen en mogelijk pijn als de oorsmeer ophoping diep in de oren van de hond zit. Door het oor van je hond vrij te houden van overtollig oorsmeer, vermindert of elimineert je het risico van blootstelling aan deze en vele andere problemen die kunnen leiden tot pijn of hoge dierenartskosten. 

  

Oorzaken en preventie van overtollig oorsmeer bij honden   

Er zijn een aantal oorzaken van een ophoping van oorsmeer bij honden, maar verreweg de meest voorkomende oorzaak zijn allergieën. Oormijten en infecties kunnen ook leiden tot oorsmeer ophoping.  

  

  • Allergieën   

Wanneer honden last hebben van een allergie, hebben ze de neiging om constant aan hun oren te krabben. Als dit niet wordt behandeld, kan dit leiden tot ontstekingen en de productie van overmatige hoeveelheden oorsmeer. Samen met de dierenarts wordt gekeken waar je hond precies allergisch voor is. Zodra dit is vastgesteld, kun je je hond mogelijk uit de buurt houden van allergenen of op zijn minst hun blootstelling eraan beperken. Je dierenarts kan ook een hulpmiddel voorschrijven die de symptomen van de allergieën van je hond te verlichten.   

  

  • Oormijten  

 Oormijten komen helaas zeer veel voor bij honden. Deze parasieten kunnen eenvoudig worden overgedragen door besmette dieren. Mijten kunnen ontstekingen en de zwart of roodbruin oorsmeer veroorzaken. Door de oren van je hond goed schoon te houden met een oorreiniger die specifiek voor honden bedoeld is, kun je het voedsel dat de mijten nodig hebben om te overleven, verwijderen. Geen eten, geen mijten en dus geen overproductie van oorsmeer.   

  

  • Oorinfecties  

Oorinfecties leiden vaak tot overproductie van oorsmeer, omdat het systeem van de hond de ontstoken gebieden probeert te beschermen. Hoewel de meest voorkomende oorzaak van ontsteking oormijt is, kan dit ook leiden tot infectie en ontsteking als je hond graag aan zijn oren krabt als een gewoonte. Je kunt je hond leren om niet aan zijn oren te krabben met snoepjes.   

Gerelateerde artikelen

Gevoelige tanden, wat doe ik er tegen?