Praktijkardi
Image default
Gratis en Prijsvragen

Zelf oefeningen doen bij fysiotherapie

Als je onze oefeningen voor je pijn doet, moet je op drie basisdingen letten: Het is belangrijk hoe vaak je de oefeningen doet, hoe lang je de afzonderlijke delen vasthoudt en met welke intensiteit je je pijn behandelt. Omdat hier gemakkelijk verwarring en onduidelijkheid kunnen ontstaan, willen we je graag precieze aanwijzingen geven over hoe je onze oefeningen optimaal kunt uitvoeren. Op deze manier kun je met de oefeningen zo efficiënt mogelijk pijnvrij worden.

Tip: Ga naast zelf oefeningen doen ook naar fysio amsterdam (English: physical therapy amsterdam)

Hoeveel keer per week moet ik mijn oefeningen doen?
Als vuistregel geldt dat je de oefeningen zes dagen per week moet doen en één dag vrij moet nemen – zondag is meestal een goede keuze. Als je verschillende oefeningen tegelijk doet omdat niet alleen je heupen maar ook je schouders en rug pijn doen, kan dit voor één dag al heel wat zijn. We raden je aan de oefeningen niet langer dan 15 tot 20 minuten per dag te doen, want dit is de perfecte hoeveelheid tijd om in je dagelijkse routine in te passen. Dit vergroot de kans dat je ze gedurende de dag ook werkelijk regelmatig doet.

Als je bijvoorbeeld acht verschillende oefeningen per dag wilt doen, kun je ze het beste opsplitsen: Doe vier oefeningen op maandag, woensdag en vrijdag en doe dan de resterende vier oefeningen op dinsdag, donderdag en zaterdag. Maar blijf altijd binnen dit tijdsbestek, zodat het je niet te veel wordt.

Hoe lang moet een oefening duren?
Een gewone oefening duurt idealiter tussen de twee en twee en een halve minuut – en we zullen uitleggen waarom: veel mensen denken dat ze de oefeningen maar een paar seconden snel hoeven te doen. Maar dat is een grote vergissing: deze korte periode doet je helemaal geen goed, zelfs niet met meerdere herhalingen! Met de oefeningen wil je je spieren en fascia weer soepeler maken. Dit werkt echter pas na ongeveer 30 seconden, want de fasciae beginnen na deze tijd mee te geven.

Dan geldt de vuistregel: hoe langer dit effect aanhoudt, hoe beter. Na enige tijd daalt de curve echter weer en kun je geen serieuze verbeteringen meer bereiken – dit is meestal het geval na twee tot twee en een halve minuut. Daarom is dit de optimale tijd voor je oefeningen.