Praktijkardi
Image default
Mode en Kleding

Van welk materiaal moet je regenkleding zijn gemaakt?

Van welk materiaal moet je regenkleding zijn gemaakt? 

Het regent niet buiten, maar dat zal het uiteindelijk wel gebeuren. Daar kun je op rekenen. De enige vraag is wanneer je je regenkleding zoals een dames regenjas nodig hebt en van welk materiaal deze gemaakt moet zijn. Houd bij het nemen van deze belangrijke beslissing rekening met alle factoren die een rol spelen bij het creëren van de perfecte regenkleding, zoals waterdichtheid, ademend vermogen, windweerstand, lichtheid en nog veel meer.

Waterbestendig

Waterdicht materiaal is belangrijk voor regenkleding zoals een regenponcho fiets. Kunststof, rubber en gewaxt katoen zijn waterdichte materialen. Deze materialen zijn niet ademend, dus de regenkleding die van deze materialen is gemaakt, laat de lucht niet gemakkelijk naar binnen of naar buiten. Dit kan ervoor zorgen dat je je bezweet voelt als je ze draagt ​​tijdens regenachtige dagen.

Ademend vermogen

Ademend vermogen is het vermogen van een materiaal om transpiratievocht te laten ontsnappen, terwijl het voorkomt dat regenwater binnendringt. Ademende materialen zijn meestal gemaakt van synthetische materialen, zoals polyester, polyamide of polyurethaan. De mate van ademend vermogen varieert afhankelijk van het type en de dikte van het materiaal dat wordt gebruikt bij het maken van regenkleding zoals regenbroek dames. Hoe meer ademend een materiaal is, hoe comfortabeler je je regenkleding zult dragen. Het stelt je in staat om droog en koel te blijven als je zweet van fysieke activiteit tijdens regenachtige dagen. Als het je bedoeling is om kleding te kopen die regenwater buiten houdt maar toch wat vochtverdamping toelaat, zoek dan naar items met een hoger ademend vermogen.

Luchtweerstand

Winddichte of windbestendige regenkleding is ontworpen om te beschermen tegen de effecten van hoge winddruk. Het zal je ook beschermen tegen blootstelling aan koude temperaturen door je warmer en comfortabeler te houden. Dit maakt het ideaal als je op reis gaat waarbij je gaat wandelen of andere activiteiten waarbij er harde wind en lage temperaturen kunnen zijn. Windbestendige regenkleding kan ook het risico op onderkoeling helpen verminderen, omdat het warmteverlies door convectie, geleiding en straling helpt voorkomen. Dit type bescherming houdt je niet alleen warm in koude weersomstandigheden, maar kan ook te veel warmte tijdens het dragen voorkomen.

 

Lichtheid

Lichtheid is een van de belangrijkste factoren bij de keuze van welk materiaal regenkleding moet worden gemaakt. Lichtheid wordt gemeten in gram per vierkante meter, een eenheid die wordt gebruikt om te beschrijven hoe licht of zwaar een stof is. Wanneer je materialen vergelijkt, moet je hun gsm vergelijken en niet alleen hun gewicht. Het is mogelijk dat twee stoffen met verschillende gewichten maar vergelijkbaar gsm-materiaal er hetzelfde uitzien als ze worden belast door water. Katoenen en polyester stoffen hebben meestal een hoog aantal gram per vierkante meter, maar zijn zwaarder dan andere materialen zoals nylon of polyurethaan.

Wasbaarheid

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat je de regenkleding vaak gaat wassen als je op pad gaat. Dit geldt vooral als je veel activiteiten in de regen doet, maar zelfs als je hem alleen voor een middagritje op je fiets wilt dragen, moet hij gemakkelijk te wassen zijn. Het materiaal moet na het wassen zijn vorm en kleur behouden. Het mag ook niet krimpen. Dit kan ook leiden tot een verandering in grootte of vorm die van invloed kan zijn op hoe het op je lichaam past.