Praktijkardi
Image default
Aanbiedingen

Hoe laat je meer zonlicht toe in je donkere kamer?

Natuurlijk zonlicht is iets dat bijna iedereen in zijn leven nodig heeft en wenst te krijgen. Hetgeeft veel warmte en energie, en geeft leven aan elke ruimte. Sommige huizen zijn gebouwd zonder een raam dat direct op de zon gericht is, ofwel de ramen zijn naar het noorden of zuiden gericht. Dit betekent niet dat je niet van de zon zou kunnen genieten. 

Raambekleding is er in veel verschillende soorten stoffen, die variëren van transparante naar lichtdoorlatende tot verduisterende. Vele zijn bedoeld om verblinding te helpen verminderen en het licht buiten te houden. Maar ons doel hier is het tegenovergestelde, het natuurlijke licht zo veel mogelijk binnen te laten. Hier onder zijn aan aantal goeie opties om in je donkere kamer iets meer verlichting binnen te brengen.

Rolgordijnen

Een rolgordijn is een rol stof op een buis die je op en neer kan laten gaan om je ramen te bedekken. Het belangrijkste verschil tussen zonneschermen en rolgordijnen is dat voor zonneschermen een heel andere soort stof gebruikt wordt. Terwijl rolgordijnen vaak lichtdoorlatende of verduisterende stoffen gebruiken, gebruiken zonneschermen een zonneweefsel, waardoor ze veel licht doorlaten en je toch zicht naar buiten hebt.

De dichtheid van de stof wordt in percentages aangegeven, waarbij het lagere percentage strakker geweven is en minder licht doorlaat. In tegenstelling tot verduisterende stoffen laten ze zonlicht door, waardoor je donkere kamer lichter aanvoelt. 

Lichtdoorlatende of transparante natuurlijke zonweringen

Als je inrichting vraagt om iets dat elementen van natuurlijkheid aan je woning toevoegt, dan roepen natuurlijke tinten je op. Zoals hun naam al doet vermoeden, zijn natuurlijke tinten gemaakt van natuurlijke materialen zoals hout, gras, bamboe en jute. Bovendien zijn ze ook goed te combineren met vouwgordijnen, wat betekent dat ze bij het sluiten in grote plooien vouwen. Beide elementen samen geven natuurlijke tinten echt een aparte uitstraling die iedereen graag in zijn huis zou willen hebben. 

Zo kun je kiezen uit houten jaloezieën of bamboe jaloezieën. Jaloezieën zijn de ideale raambekleding als je zelf de gewenste doorkijk, lichtinval en privacy wilt bepalen. Wanneer het ’s avonds donker is dan laat je de jaloezieën helemaal dicht, terwijl je deze overdag zo kunt openzetten dat er licht wordt doorgelaten.

Andere manieren om de kamer op te fleuren

Mocht het veranderen van de raambekleding onvoldoende blijken te zijn om je kamer op te fleuren, dan zijn er verschillende andere manieren waarop je de ruimte opfleurt. Overweeg eerst de verlichtingsarmaturen in je kamer. Soms, als het erom vraagt, gebruik je gewoon een grote lamp.

Een andere eenvoudige truc die je kunt toepassen is de muren opnieuw te verven met witte verf of lichtere verfkleuren. Wit is het beste wat het weerkaatsen van licht betreft, elk licht dat in de kamer komt wordt weerkaatst en niet geabsorbeerd. Donkere kleuren absorberen licht en maken de kamer nog donkerder. Als je echt meer licht wilt weerkaatsen, zoek en installeer dan een grote spiegel op de meest optimale plaats. Dit is niet alleen een energiezuinige oplossing, maar kan helpen de kamer groter te laten aanvoelen.

https://www.raamdecoratie.com