Praktijkardi
Image default
Gezondheid

Angst voor bevalling

Ben je zwanger en heb jij ook altijd de gedachtes van bevallen? Ook altijd het engste en spannendste geval in de hele zwangerschapsfase? Je bent zeker weten niet de enige. Een goede voorbereiding kan angst en onzekerheid wegnemen. Zo kun je je beter ontspannen tijdens de bevalling als je vooraf wat geïnformeerd bent.

Ben je bang om te bevallen?

Het is niet verwonderlijk dat je de aanstaande bevalling spannend vindt en misschien een beetje bang bent. Soms kan deze angst echter zo ernstig worden dat je er elke dag mee te maken krijgt en je dagelijkse leven beïnvloedt. We noemen het bevalangst.

Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kan doen om je angst voor de bevalling te beperken.

  • Volg een (zwangerschaps)cursus. Het volgen van de cursus kan je klachten verlichten. Probeer bijvoorbeeld (zwangerschaps)yoga, mindfulness of ademhalingsoefeningen. Hier is weinig wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, maar voorlichtingscursussen, ontspanningsoefeningen en tactiele therapie lijken effectief te zijn bij geboorteangst. Je hebt in ieder geval geleerd om beter te ontspannen.
  • Wees goed voorbereid. Je weet niet wat er gebeurt na de bevalling. Zoek daarom tijdens je zwangerschap betrouwbare informatie over de bevalling uit boeken of websites zodat je het begrijpt. Dit brengt je verwachtingen en de werkelijkheid dichterbij. Je kan je problemen ook bespreken met je verloskundige of gynaecoloog. Ook is het een goed idee je eens te verdiepen in een baby box of postpartumbox voor na de bevalling, hiermee heb je meteen alles in huis voor na de bevalling.
  • Maak een geboorteplan. Schrijf je wensen en verwachtingen op papier zodat je begrijpt wat je wel en niet wilde tijdens je bevalling. Probeer dit niet strak vast te houden. Als je er dan van afwijkt, word je eigenlijk angstig. De bevalling verloopt immers meestal niet zo soepel als je zou verwachten. Bespreek daarom de haalbaarheid van je geboorteplan met je verloskundige. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.
  • Rust goed uit, vermijd stress en luister naar je lichaam. Zorg voor voldoende ontspanning, vooral in de laatste weken van de zwangerschap.
  • Heb vertrouwen. Bescherm jezelf tegen de negatieve of verschrikkelijke verhalen van anderen en maak je eigen keuzes. Tijdens de bevalling kun je je overgeven aan je lichaam. Geloof in jezelf en de mensen om je heen.

Vragen

Heb je nog meer vragen over de bevalling zelf, over de gewenste liggingshouding van je baby of over mogelijke afwijkende liggingshoudingen van de baby (voorhoofdligging, aangezichtsligging, sterrenkijker, etc.)? Aarzel zeker niet om alle antwoorden te krijgen op al je vragen, online, bij je huisarts, of een verloskundige om goed voorbereid te zijn en niet tijdens je bevalling vol verassingen komen te staan.