Praktijkardi
Image default
Particuliere dienstverlening

3 tips bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering

Wil je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten dan heb je de keuze uit verschillende aanbieders, ieder met hun eigen voorwaarden. Die voorwaarden zijn vaak afhankelijk van je eigen medische gezondheid, de fase van je leven waar je inzit en je persoonlijke voorkeuren. Gebruik daarom de volgende drie tips als leidraad bij het kiezen van je overlijdensrisicoverzekering.

In welke fase van je leven zit je?

De fase van je leven waar je inzit bepaalt voor een groot deel wat je aan premie betaalt en welke verzekering het beste bij je past. Dat geldt voor situaties waarbij je grote financiële beslissingen neemt, zoals bij de geboorte van een kind of wanneer je een hypotheek afsluit. Je wilt dan dat je familie goed achterblijft mocht jou iets overkomen. Je kunt een overlijdensrisicoverzekering daarom koppelen aan je hypotheek, zodat deze kosten wegvallen na overlijden. Afhankelijk van de hoogte van de hypotheek sluit je een overlijdensrisicoverzekering af voor dit bedrag, met de bijbehorende premie.

Maar ook je leeftijd zelf is een belangrijke factor voor het al dan niet afsluiten van een levensverzekering. Naar mate je ouder wordt neemt de kans op overlijden toe. En dat zorgt voor een hogere premie wanneer je op latere leeftijd een overlijdensrisicoverzekering wilt afsluiten.

Premies vergelijken

Verzekeraars houden er hun eigen premies op na. Die worden aan de hand van allerlei ingewikkelde berekeningen bepaald en kunnen dus verschillen tussen aanbieders. Maak daarom altijd gebruik van vergelijkingswebsites om premies te vergelijken. Wat een overlijdensrisicoverzekering kost is echter niet de enige belangrijke factor. Staar je hier niet op blind maar kijk ook naar de voorwaarden. Is het bijvoorbeeld mogelijk om de levensverzekering af te kopen?

Wees eerlijk over je situatie

Een deel van je premie wordt bepaald op basis van je medische achtergrond. Wanneer je bijvoorbeeld een ernstige ziekte hebt gehad kan dit gevolgen hebben voor je premie of zelfs de mogelijkheid om een levensverzekering af te sluiten. Ook andere zaken, zoals roken, kan gevolgen hebben voor de hoogte van de premie. Wees hier altijd eerlijk over. Als je zaken verzwijgt en deze komen later aan het licht, kan de verzekeraar besluiten om niet uit te keren na overlijden.