Praktijkardi
Image default
Zorg

Met gezond eten ziektes voorkomen

Dat gezonde voeding belangrijk is, weten we allemaal wel. Maar gezonde voeding kan veel meer voordelen bieden dan je misschien denkt. Sterker nog, voeding kan zelfs een grote rol spelen bij het voorkomen van ziektes en voor minder bezoeken aan de tandarts Rotterdam. Dit is natuurlijk een extra voordeel en reden om op je voeding te letten en gezond te eten.

Jezelf gezond eten

Het RIVM heeft onderzoek gedaan en is tot de conclusie gekomen dat ongezonde voeding jaarlijks tot veel ziektegevallen en zelfs doden. Dit zou dus voorkomen kunnen worden als je gezonder zou eten. Gezonde voeding kan in veel gevallen de kans op verschillende ziekten kunnen verkleinen.  Ook kan een gezond voedingspatroon zorgen dat bepaalde ziektes uitgesteld kunnen worden of geheel voorkomen worden. Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld de kans verkleinen op hart- en vaatziekten, diabetes type 2, osteoporose en kanker. Zeker meer dan de moeite waard om op je voeding te letten dus! 

Je voedingspatroon aanpassen

Een gezonde levensstijl is soms moeilijk vol te houden. Zeker wanneer je alles wat ongezond is uit je voedingspatroon probeert te houden. Je kunt er dan beter voor kiezen om kleine aanpassingen te maken in je voedingspatroon. Zo is de kans groter dat je het volhoudt. Dit betekent niet dat je nooit meer chocola mag eten, maar wel dat je bijvoorbeeld voor een gezonder alternatief kiest of een kleine portie neemt. Je kunt steeds meer aanpassingen doorvoeren naar een gezonde levensstijl. Stop bijvoorbeeld met het drinken van frisdranken of beperk het tot alleen op de zaterdagavond. Ook kun je bijvoorbeeld sausjes of dressing vervangen door een gezonder alternatief. Voor dressing is bijvoorbeeld kokosnoot dressing een goed en lekker alternatief. Op die manier kun je voor veel uit je voedingspatroon een gezonder alternatief vinden. 

Gezond eten plannen

Wanneer je je volledig wilt gaan focussen op gezond eten, zal dit in het begin wat planning vergen. Door een goede basis te leren, zal het maken van gezonde maaltijden een gewoonte voor je worden. De basis van een gezonde maaltijd bestaat uit 3 elementen.  Als eerste heeft je lichaam brandstof nodig. Dit geeft energie en zorgt ervoor dat je lichaam en hersenen goed kunnen functioneren. Denk hierbij aan koolhydraten zoals fruit, brood, peulvruchten of aardappelen. Als tweede heeft je lichaam bouwstoffen nodig zoals eiwitten. Eiwitten zijn belangrijk om celvernieuwing te blijven stimuleren.  Als laatste onderdeel van een gezonde maaltijd is het belangrijk om beschermende stoffen binnen te krijgen. Met beschermende stoffen bedoelen we vitamines en mineralen. Deze zorgen ervoor dat je lichaam gezond blijft en invloeden van buitenaf, zoals een virus of griep buiten houdt. Hierbij zijn vitamine C en vitamine E belangrijk. Deze vitamines haal je uit je groente en fruit. Wanneer je deze 3 basis elementen in elke maaltijd probeert te verwerken, heb je een goede basis voor een gezonde levensstijl en zul je verschillende ziekten kunnen voorkomen.