Praktijkardi
Image default
Onderwijs

Kunst met een grote K voor kinderen met een grote K

Breng Kunst dichter bij het kind

Omgaan met kunst en cultuur, daar begin je nooit vroeg genoeg mee. Van in de peuterschool wordt er al getekend, gezongen en gedanst. Waarom zou dit moeten ophouden in de lagere school of de middelbare school? Gelukkig heeft het onderwijs dit zeer goed begrepen: muziek activiteiten en nog zoveel andere kunstzinnige vorming komt meer en meer aan bod als leerstof. Meer zelfs, in de bovenbouw van de middelbare school is ckv zelfs een verlicht vak. Een belangrijke stap in de goede richting, durven wij te zeggen!

Wat mag je van ckv zoal verwachten?

CKV, wat staat voor Culturele Kunstzinnige Vorming, is heel erg breed. De rode draad die door ckv loopt is: reflectie en ontwikkeling, en dit op een actieve manier. De bedoeling is om het kind zijn talenten en zijn kunnen te laten ontdekken en er zich bewust van te worden. De domeinen waarin dit gebeurt, kunnen zeer verschillend zijn. Kies je voor het klassieke werk zoals zang, dans of theater? Of ga je de trendy toer op en organiseer je een workshop vloggen, game design of augmenten reality bijvoorbeeld? Sommige workshops zijn fysiek heel intens, andere leggen dan weer de nadruk op de technische kennis en vaardigheden van de deelnemers. Maar één ding is zeker: na een ckv-workshop staan kinderen een stuk zelfbewuster in het leven.

Het ckv kunstdossier, maak er werk van!

Als schoolhoofd kun je je leerlingen stimuleren om een reflectie te maken over zichzelf. Hoe staan ze tegenover kunst en cultuur, wanneer en hoe vaak doen ze aan kunstactiviteiten en hoe kun je dit op papier vastleggen? Door hier werk van te maken, krijgt het kind inzicht in zichzelf en zijn of haar relatie tot cultuur en kunst. Er wordt een kunstdossier aangelegd. Hoe het kind dit dossier opmaakt en vorm geeft, bepaalt het kind zelf. Ook hier komt alweer de creativiteit van het kind aan bod. In een workshop wordt bijvoorbeeld geleerd hoe ze aan verslaggeving doen en hoe ze hun verslag een eigen karakter kunnen geven. Ze leren bijvoorbeeld handlettering of hoe ze hun kunstdossier op youtube kunnen plaatsen. In deze workshops leren kinderen hoe ze de dingen rondom zich en ook hun eigen wereldje een stukje mooier maken. Willen wij dit eigenlijk niet allemaal een beetje?

https://www.kleinkunstig.nl