Praktijkardi
Image default
Gezondheid

Dry needling voor hardlopers.

Als hardloper krijg je regelmatig te maken met blessures. Enkele veel voorkomende hardloopblessures zijn shin splits, blessures aan de achillespees en natuurlijk de zweepslag in de kuit. Bij veel hardloopblessures kan dry needling worden ingezet als behandeling.

Over dry needling

Dry needling is een methode voor de behandeling van zogeheten triggerpoints. Deze lokale verhardingen van de spier worden ook wel spierknopen genoemd. Deze knopen kun je met dry needling heel gericht raken en behandelen. Triggerpoints ontstaan na langdurige overbelasting maar kunnen ook plotseling ontstaan na een verkeerde beweging. Kenmerkend aan een triggerpoint is dat de pijn uitstraalt naar andere delen van het lichaam en dus niet alleen gevoeld wordt op de triggerpoint zelf.

De behandeling

Een dry needling behandeling laat je uitvoeren door een fysiotherapeut bij jou in de buurt. Bij Medifit kun je bijvoorbeeld terecht voor dry needling in Breda. De fysiotherapeut gaan vervolgens op zoek naar de triggerpoints en bepaalt hoe de klacht is ontstaan en legt een behandelplan vast. De fysiotherapeut prikt met de droge naald in het triggerpoint en gaat dan een beetje rond wroeten tot dat de spier zich gaat aanspannen. Dit kan voelen alsof je een stroomshock krijgt, maar dit is meestal maar van korte duur. Na deze samentrekkingen zal de spier namelijk helemaal gaan ontspannen wat als erg prettig ervaren wordt. 

Dry needling voor hardlopers

Deze behandeling kan een direct merkbare verlichting van de pijn geven en is ideaal voor kuit- en achillespeesklachten of bij pijn in de hamstrings en bovenbenen. Sommige hardlopers merken direct al effect al kan het soms ook zo zijn dat je eerst wat spierpijn ervaart na een behandeling. Dit trekt meestal binnen uiterlijk twee dagen weer weg. Na de behandeling kan het zijn dat je nog wat oefeningen mee krijgt die je thuis kunt doen, want alleen dry needling is niet de oplossing. Je moet het probleem bij de bron aanpakken, anders blijf je telkens maar weer terug moeten komen voor dry needling behandelingen. Oorzaken kunnen bijvoorbeeld ook liggen in verkeerde hardloopschoenen of een verkeerde manier van hardlopen, waardoor blessures ontstaan.

https://www.medifitfysiotherapie.nl/locaties/fysiotherapie-breda/