Praktijkardi
Image default
Health / Alternative

Longemfyseem – Chronisch benauwd en vermoeid

Longemfyseem is een chronische longziekte die wordt veroorzaakt door de beschadiging van longblaasjes in de longen. Na verloop van tijd kan de beschadiging van de blaasjes alleen maar verergeren zonder dat dit hersteld kan worden en raken de blaasjes met elkaar vergroeid. Door het longemfyseem wordt het moeilijker voor de longen om zuurstof op te nemen in het lichaam. Hierdoor raak je al snel benauwd en ben je door het constante gebrek aan zuurstof sneller vermoeid. Het kan dus een beperking op jouw dagelijkse leven vormen. Maar er zijn verschillende manieren om ermee om te gaan.

 

Roken

De meest voorkomende oorzaak van longemfyseem is roken. Door te roken kunnen de longblaasjes permanente beschadiging oplopen. De dampen die de longen binnenkomen, kunnen niet alleen de beschadigingen veroorzaken maar ook zelfs versnellen. Daarnaast kan het inademen van chemische dampen ook een oorzaak zijn voor longemfyseem. Dit komt met name voor in bepaalde beroepsgroepen die veel met chemische materialen werken. Soms kan het ook een erfelijke ziekte zijn die binnen een familie wordt overgedragen, maar dit is echter niet iets dat vaak voorkomt. Met longemfyseem valt wel te leven ondanks de beperkingen. Het is alleen niet te genezen.

 

 

Behandeling

De schade die de longblaasjes hebben opgelopen bij longemfyseem valt niet te herstellen. Wel zijn er behandelingen die de verschijnselen van longemfyseem kunnen verminderen. Medicatie richt zich dan met name op het legen van de luchtwegen en het remmen van ontstekingen in de longblaasjes. Het voorkomt kortademigheid en kan dus lichte infecties tegengaan. Voor zwaardere infecties die veroorzaakt worden door longemfyseem kan een huisarts antibiotica voorschrijven. Daarnaast zijn er ook methoden die patiënten met longemfyseem kunnen gebruiken om hun energie te kunnen balanceren. Zo kun je, ondanks dat het nooit zal genezen, toch leren leven met longemfyseem en bepaalde beperkingen indammen.