Praktijkardi
Image default
Aanbiedingen

Longemfyseem – Chronisch benauwd en vermoeid

De schade die de longblaasjes hebben opgelopen bij longemfyseem valt niet te herstellen. Wel zijn er behandelingen die de verschijnselen van longemfyseem kunnen verminderen. Medicatie richt zich dan met name op het legen van de luchtwegen en het remmen van ontstekingen in de longblaasjes. Het voorkomt kortademigheid en kan dus lichte infecties tegengaan. Voor zwaardere infecties die veroorzaakt worden door longemfyseem kan een huisarts antibiotica voorschrijven. Daarnaast zijn er ook methoden die patiënten met longemfyseem kunnen gebruiken om hun energie te kunnen balanceren. Zo kun je, ondanks dat het nooit zal genezen, toch leren leven met longemfyseem en bepaalde beperkingen indammen.

Longen kunnen aangetast worden

Longemfyseem is een ernstige aandoening die de longen aantast, waarbij de longblaasjes beschadigd raken en uiteindelijk met elkaar vergroeien. Dit leidt tot een verminderde zuurstofopname, waardoor patiënten snel benauwd worden en last hebben van vermoeidheid. De belangrijkste oorzaak van longemfyseem is roken, maar ook blootstelling aan chemische dampen en erfelijkheid kunnen een rol spelen. Hoewel de aandoening niet te genezen is, zijn er verschillende behandelingen beschikbaar die de symptomen kunnen verminderen en de kwaliteit van leven kunnen verbeteren.

Hoe kan EMDR helpen?

Een innovatieve benadering in de ondersteuning van patiënten met longemfyseem is het gebruik van EMDR-therapie (Eye Movement Desensitization and Reprocessing). EMDR is voornamelijk bekend als een effectieve behandelmethode voor mensen die lijden aan posttraumatische stressstoornis (PTSS). Echter, recent onderzoek en praktijkervaringen suggereren dat EMDR ook waardevol kan zijn in het omgaan met chronische ziekten en de psychologische gevolgen daarvan.

Angstgeboelens, depressie en machteloosheid

Patiënten met longemfyseem kunnen te maken krijgen met gevoelens van angst, depressie en machteloosheid als gevolg van hun ziekte. Deze emotionele stress kan niet alleen hun mentale welzijn beïnvloeden, maar ook de fysieke gezondheid negatief beïnvloeden, waardoor symptomen verergeren. EMDR-therapie kan ingezet worden om deze negatieve emoties en stressreacties te verwerken en te verminderen. Door middel van gerichte oogbewegingen helpt de therapie het brein om verstoorde emoties en herinneringen die gerelateerd zijn aan de ziekte te herverwerken. Dit kan patiënten helpen een nieuwe, positievere betekenis te geven aan hun ervaringen en hen ondersteunen bij het ontwikkelen van effectievere copingstrategieën.

EMDR kan zeker bijdragen

Hoewel EMDR geen directe invloed heeft op de fysieke symptomen van longemfyseem, kan het wel bijdragen aan een betere algemene welzijn en patiënten in staat stellen om op een gezondere manier om te gaan met hun ziekte. Het is belangrijk dat deze therapie wordt uitgevoerd door een gekwalificeerde EMDR-therapeut en in overleg met de behandelend arts, om een geïntegreerde aanpak van zowel de fysieke als psychologische aspecten van longemfyseem te waarborgen.

EMDR als aanvulling op de bestaande behandelingen voor longemfyseem

In samenvatting, EMDR biedt een hoopvolle aanvulling op de bestaande behandelingen voor longemfyseem, gericht op het verbeteren van de kwaliteit van leven voor patiënten door het verminderen van psychologische stress en het ondersteunen van effectieve copingmechanismen. Terwijl medische behandelingen zich richten op het verlichten van fysieke symptomen, kan EMDR een waardevol hulpmiddel zijn in de emotionele en psychologische ondersteuning van patiënten die leven met deze chronische aandoening.