Systeemtherapie: wat is het en wat is het verschil met individuele therapie?

Systeemtherapie: wat is het en wat is het verschil met individuele therapie?

Systeemtherapie v.s. individuele therapie

Individuele therapie focust op de relatie met jezelf. Systeemtherapie gaat over de verbinding met de ander. Het verschil tussen systeemtherapie en individuele therapie is dus de ander. Die ander bepaalt voor een deel hoe jij je zelf ziet of hebt geleerd te zien.

Op De Juiste Therapeut.nl lees je nog meer over verschillende soorten therapieën.

Je kunt de mens uit een relatie halen, maar een relatie nooit uit een mens.

Alles wat we zijn, wat we doen, draait om de ander. Er is geen ik zonder jij. Elke vorm van therapie gaat in feite in meerdere of mindere mate over de vraag hoe wij ons staande kunnen houden en verhouden tot anderen.

De mens is een sociaal wezen, afhankelijk van elkaar voor warmte, voedsel, onderdak, veiligheid, waardering en erkenning. Aanhankelijk en afhankelijk van elkaar. Als we ons niet geliefd voelen, nemen we afstand en trekken we onszelf terug uit de connectie met mensen om ons heen. Sommige connecties zijn nieuw, maar andere bestaan al lang en gaan vele generaties terug. Als onzichtbare draden hechten ze ons cultureel, genetisch en sociaal vast aan onze voorouders van wie we niet eens het bestaan af weten.  

Wat is systeemtherapie?

We zoeken hulp als verbindingen schuren, knellen of verbroken dreigen te worden. We ervaren een gevoel van verlies of een dreigend verlies. Om onszelf hier tegen te beschermen legt een deel de schuld bij een ander neer, om zelf geen pijn te voelen. Een ander deel geeft zichzelf de schuld en leeft continu in pijn. Dat laatste gedeelte komt vaak in therapie, omdat zij denken dat de oorzaken van dat ze zich zo voelen van binnen zitten. Maar wie bij zichzelf graaft, vindt alleen delen van verhalen die binnen een bepaalde tijd betekenis hadden binnen een bepaald systeem. Vanuit hier gaan puzzelen in de hoop een compleet beeld te krijgen is echter lastig. Aan elk fragment zitten vaak erg veel emoties waar we juist veel of weinig waarde aan hechten. Alle emoties, fragmenten uit ons geheugen en alle herinneringen bij elkaar maken dat we op dit moment zijn wie we denken te zijn. Het leven moet volgens de Zweedse filosoof Kierkegaard weliswaar voorwaarts worden geleefd en achterwaarts worden begrepen, maar begrip alleen is bijna nooit voldoende. Volgens de Zweedse filosoof Kierkegaard moet het leven voorwaarts worden geleefd en achterwaarts worden begrepen. Maar alleen begrip is bijna nooit voldoende.

 

Systeem- en relatietherapie gaan altijd over de verbinding tussen mensen. Deze verbindingen staan in een context waardoor deze verbinding betekenis krijgt. Zonder context is er namelijk geen betekenis.

Wie bijvoorbeeld in individuele therapie gaat om zichzelf te veranderen los van zijn of haar context, zal te maken krijgen met de krachtvelden van het systeem. Mensen hebben de neiging om elkaar gevangen te houden in bepaalde beelden die ze van elkaar hebben. Wanneer ik bijvoorbeeld in therapie ben geweest en hierdoor veranderingen heb weten te verwezenlijken, wil dat niet zeggen dat het systeem waar ik weer naar terug keer dit zal accepteren. Het is lastig voor mensen om beelden die zij van een ander hebben te veranderen. Blijkbaar zijn we als mensen zo gemaakt om mensen snel in een bepaald beeld te plaatsen en hieraan vast te houden. Dit beeld doet bijna nooit recht aan wat het betekent om mens te zijn.

Je zou wat kunnen doen tegen de onwil van anderen om het nieuwe beeld van jou te accepteren. Als je er in slaagt om lang genoeg je nieuwe gedrag te laten zien, zal de ander uiteindelijk het beeld wat hij of zij van jou heeft moeten bijstellen. Dit proces kost veel tijd en energie.

 

Een ander, beter idee kan zijn om je systeem mee te nemen in therapie. Veranderingen samen doormaken en stilstaan bij wat het betekent om te verbinden en opnieuw verbonden te raken.

Meer weten over de verschillende therapieën? Kijk op De Juiste Therapeut. De Juiste Therapeut is een platform waar cliënten en therapeuten elkaar ontmoeten.

https://dejuistetherapeut.nl/?utm_source=linkbuilding&utm_medium=SEO&utm_campaign=praktijkardi

Alles wat je moet weten over een chiropractor

De behandelingen van een chiropractor zijn de laatste jaren steeds populairder geworden. Hoewel het behoort tot alternatieve geneeswijze is het zeker geen zweverige manier van behandelen. Sterker nog, om chiropractor te worden zul je eerste een zware studie af moeten ronden. Maar wat doet een chiropractor nu precies en wat zijn de voordelen, wij leggen het aan je uit!

Behandelen van lichamelijke klachten

Een chiropractor behandeld voornamelijk klachten die ontstaan vanuit de wervelkolom. Deze klachten kunnen erg uiteen lopen. De wervelkolom heeft namelijk veel invloed om de rest van het lichaam. Ook klachten aan de nek, schouders, armen of zelfs hoofdpijn kunnen dan ook door een chiropractor behandeld worden in bepaalde gevallen. Het is dan ook altijd erg belangrijk om de oorzaak van de problemen te achterhalen. 

Hoe gaat een chiropractor te werk?

Zoals we net al zeiden is het erg belangrijk om eerst de oorzaak van de klachten te achterhalen. Wanneer je naar een chiropractor gaat zul je dan ook altijd eerst in gesprek gaan. In dit gesprek kunnen de klachten in kaart gebracht worden zodat er een juiste behandelwijze gekozen kan worden. In de meeste gevallen zal een chiropractor zelf kunnen behandelen. Maar als dat niet het geval is, is de chiropractor altijd in staat om door middel van de diagnose je aan de juiste persoon door te verwijzen. 

De behandeling

Een chiropractor focust zich tijdens het behandelen van de klachten vooral op druk en rekbewegingen. Vaak horen we ook wel dat dit wordt gezien als het kraken van de spieren. Hierbij is een gerichte behandeling op specifieke klachten erg belangrijk. In veel gevallen zul je na een behandeling al een verlichting in de klachten merken. Maar ook kan het zo zijn dat er meerdere behandelingen nodig zijn. Dit traject zul je altijd kunnen bespreken met je chiropractor. 

Geplaatst in Zorg.

Mantelzorgwoning in de tuin: jouw chalet voor zorg op maat

Heb je als mantelzorger wel eens nagedacht aan een mantelzorgwoning in de tuin? Draag jij zorg voor je ouders en ben je al een aantal jaren mantelzorger? Een mantelzorgwoning in de tuin maakt het mogelijk dat je dichtbij je ouders bent, zonder hen in huis te moeten nemen. Bovendien heb je je eigen plekje en je eigen (tijdelijke) woonruimte. Door zo’n Mantelzorgwoning in de tuin ben je altijd in de buurt van je ouder(s) wanneer het nodig is. Meer over een zorgchalet in tuin.

Bouw naar wens je eigen mantelzorgwoning in de tuin

Ik heb al veel vakanties doorgebracht in een luxe en groot chalet met familie, dus ik weet als geen ander hoe praktisch een chalet kan zijn. Verwar een chalet niet met een stacaravan, want dat is van een heel ander kaliber en minder luxe. Chaletbouw Wernsen ontzorgt als het aankomt op regels die binnen de gemeente zijn gesteld en waar rekening mee gehouden dient te worden. Denk bijvoorbeeld aan de eisen als het gaat om veiligheid, isolatie, milieu en gezondheid. Voor alle klanten wordt bij de desbetreffende gemeente een vergunningscheck uitgevoerd. Vaak blijkt hieruit dat een omgevingsvergunning moet worden aangevraagd. Die vergunning hoef je zelf niet aan te vragen, alles wordt voor je geregeld als je een mantelzorgwoning in de tuin wil plaatsen.

Het samenstellen van je chalet

En dan komt het leukste werk: het samenstellen van je eigen mantelzorgwoning in de tuin. In of vanuit dit chalet kun je jouw zorgdragende ouders van de beste zorg voorzien die zij zo hard nodig hebben. Heb je niet zoveel ruimte nodig, dan zijn de chalets al vanaf 35m2 te verkrijgen. Vind je dat aan de kleine kant en wil je meer ruimte, dan behoort 78m2 ook tot de mogelijkheden. Uiteraard hangt hier wel een ander prijskaartje aan. Deze zeer luxe mantelzorgwoning in de tuin heeft een strak en modern uiterlijk, heeft hoge plafonds, grote raampartijen, waardoor er veel licht kan binnenkomen. Bovendien geeft dit het chalet, dat eigenlijk ook een woning te noemen is, een zeer ruimtelijk gevoel. Kortom: er is ontzettend veel mogelijk als je een mantelzorgwoning in de tuin wil gaan plaatsen.

Geplaatst in Zorg.

Goede Fysio voor de ziel

Bent u op zoek naar fysiotherapie in regio Nijmegen en omstreken, dan bent u hier aan het juiste adres. Onze praktijk is de meest gerenommeerde fysiotherapie praktijk in de regio Nijmegen. Onze fysiotherapie is uiterst kwalitatief en zorgt ervoor dat u op een constructieve wijze geneest van wat u dan ook dwars zit. Ook voor sportblessures is onze fysiotherapie in Nijmegen een uiterst goede oplossing, met veel ervaring en expertise in verschillende velden zullen onze therapeuten u er snel weer bovenop helpen. Mocht u gewoon vragen hebben over uw praktijk en training dan kunnen wij u ook te woord staan en hoeft u niet per se in therapie bij ons. 

Atletische assistentie

Ook voor de atleten onder ons zijn wij beschikbaar met een fysiotherapie traject in Nijmegen. Wellicht heeft u een blessure opgelopen tijdens uw wedstrijd of training, of wilt u er gewoon voor zorgen dat dit niet gebeurt, bij ons bent u voor beide gevallen aan het juiste adres. Wij zorgen er voor dat u door kunt sporten met de nodige begeleiding om gezond te blijven. Onze specialisten behandelen u geheid op een professionele wijze zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over de consequenties. 

Ook voor andere klachten

Bent u geen atleet en heeft u gewoon een klacht, een zere knie, stijve gewrichten of een zwakke rug ook daar is de fysiotherapie van ons in Nijmegen uiterst geschikt voor. Heeft u rehabilitatie nodig? Daar helpen wij u ook bij met onze getrainde specialisten. Door middel van oefeningen en massages kunnen wij u helpen bij uw herstel en rehabilitatie. Zo bent u zo snel als u fysiotherapie Nijmegen kunt zeggen, weer de oude. Hier houden we uiteraard rekening met uw lichaam en uw blessures, aangezien dit voor iedereen weer anders is. Zo komt u tot een geheel aangepast maar effectief herstel.Geplaatst in Zorg.

Dry needling voor het lijf in Almelo

Voor een geschikte behandeling kun je terecht bij dry needling Almelo. Deze behandelingen zijn er speciaal voor gemaakt om het jouw lichaam te helpen en fysiek sterker te maken. Het is een ideale oplossing voor pijnlijke spieren en is met name geschikt voor het verhelpen van zogenoemde spierknopen. Bij deze knopen is er een knelpunt ontstaan en dat kan druk en klachten geven. Met de praktische hulp van dry needling Almelo wordt hier hardnekkig mee afgerekend en kan de sporter snel weer fit door het leven. Klachten kunnen zeer vervelend zijn en moeten dan ook goed worden aangepakt. Dat is van grote waarde voor het sportleven.

Verschillende klachten

Door het sporten of een verkeerde houding op het werk, kunnen er klachten ontstaan. Meestal zijn het klachten in de spieren en hiervoor is de behandeling van dry needling Almelo in het leven geroepen. Het helpt de knopen te tackelen en zorgt ervoor dat het lichaam kan ontspannen. De klachten kunnen bijvoorbeeld in benen ontstaan, maar ook in de armen of in de rug. De rug is sowieso vatbaar voor klachten. Een verkeerde houding is een veelvoorkomende oorzaak wat dat betreft. Dry needling Almelo zal er aan bijdragen dat dit voor het lijf verleden tijd is.

Spieren zijn ingewikkeld

Spierklachten kunnen vaak niet zomaar even simpel worden weggenomen. Nee, dat vereist een specifieke en duidelijk aanpak die goed bij het lichaam past. Daar komt meer bij kijken dan alleen een massage of wat oefeningen, weet dry needling Almelo. Ieder lichaam vergt een andere aanpak en dus zal daar heel duidelijk naar worden gekeken. Wat voor de een goed werkt, slaat bij de ander niet aan. Dry needling Almelo is er voor bedoeld om jou te helpen en je klachten uit de wereld te helpen zodat de pijn verdwijnt.Geplaatst in Zorg.

Pijn onder controle krijgen bij de fysio in Almelo

Het hebben van klachten aan het lichaam is natuurlijk al vervelend genoeg, maar wanneer je hier niet eens meer de dagelijkse gang van zaken mee kunt regelen dan ben je er wel heel erg aan toe en wil je het liefste helemaal niets meer voelen, maar door de hulp van de fysio in Almelo hoef je niet langer met die extreme pijn te leven. Zij zorgen er namelijk voor dat de klachten in ieder geval een stuk worden verminderd waardoor je kunt leven met de klachten die zich in je lichaam schuil gaan en soms is het zelfs mogelijk om te zorgen dat de klachten helemaal verdwijnen. De fysio in Almelo heeft allemaal gespecialiseerde therapeuten in dienst die ieder op zich veel weten over het menselijk lichaam en alles wat daar aan klachten in kan ontstaat en belangrijker nog hoe dit kan worden verbeterd. 

Spieren behandelen

Wanneer je last hebt van pijnlijke spieren dan ben je bij de fysio in Almelo zeker aan het goede adres. Spieren kunnen gemanipuleerd worden zoals dat in deze termen wordt genoemd, maar daarnaast kunnen de spieren ook worden gemasseerd en ontspannen door speciale technieken. Wanneer je last hebt van spierknopen kan er ook gebruik gemaakt worden van dry needling, wat ervoor zorgt dat er door middel van een schokje in de spier een ontspanning plaatsvindt in de desbetreffende spier. 

Oorzaak en gevolg

Soms geeft een spier ook weer druk op andere delen in het lichaam waardoor dit nog meer klachten veroorzaakt. Denk aan een spier dat drukt op een gewicht of het hebben van nekpijn, dat op zich weer een gevolg kan hebben aan hoofdpijn. Hoofdpijn klachten komen vaak uit de nek en de rug en de schouders spelen hierbij ook vaak een grote rol. De fysio in Almelo weet hier raad mee en zal op zoek gaan naar de beste behandeling voor jou.Geplaatst in Zorg.

Laat uw klachten behandelen door middel van fysiotherapie in Den Bosch

Heeft u last van nekklachten, blessures of ander soort klachten en wilt u fysiotherapie volgen in de regio Den Bosch? Bekijk dan eens de website van Fysiotherapie en Manuele Therapie Dirkse van den Heuvel. Deze praktijk werkt met vier algemeen fysiotherapeuten die alleemaal hun eigen specialismen hebben. Wanneer u in het dagelijks leven last heeft van uw spieren en gewrichten en belemmerd wordt om te bewegen, kunt u hier goed terecht. Deze fysiotherapeuten bekijken waar de klachten vandaan komen en wat voor soort fysiotherapie u nodig heeft. Ze doen er alles aan om u een effectieve behandeling te geven.

Behandelingen voor nekklachten

Wat voor soort klachten u ook heeft, bij deze praktijk kunt u terecht voor fysiotherapie in Den Bosch. Veel voorkomende klachten zijn bijvoorbeeld blessures, RSI-klachten en pijnklachten in de armen, benen, schouders en rug. Dit wordt vaak veroorzaakt door sporten, werk, hobby’s of door het ouder worden. Ook nekklachten zijn een veel voorkomende pijnklacht die u kunt laten behandelen met fysiotherapie in deze praktijk in Den Bosch. Hiervoor worden diverse soorten behandelingen aangeboden, waaronder:

  • Acupunctuur
  • Dry Needling therapie
  • Fysiofit
  • Geriatrie fysiotherapie
  • Manuele therapie
  • Oefentherapie Cesar
  • Sportfysiotherapie

Afhankelijk van waar de klachten door veroorzaakt worden en wat u situatie is, wordt er een passende behandeling gekozen. De gespecialiseerde fysiotherapeuten onderzoeken dit tijdens een eerste afspraak en stellen vervolgens een behandelplan op waar u mee aan de slag gaat. Op deze manier kunnen de klachten effectief behandeld worden.

Neem contact op en maak een afspraak

Wilt u uw nekklachten ook laten behandelen door middel van fysiotherapie in Den Bosch? Neem dan contact op met Fysiotherapie en Manuele Therapie Dirkse van den Heuvel. U kunt direct een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek. Dit kan eenvoudig via de website, maar u kunt ook telefonisch contact met hen opnemen. Ook wanneer u vooraf nog vragen heeft over bijvoorbeeld de kosten van een behandeling, kunt u hen via deze weg bereiken. Zij helpen u graag verder!

Fysiotherapie Nijmegen zorgt voor jouw lichaam

Fysiotherapie Nijmegen kan ervoor zorgen dat je je weer fijn voelt in je lichaam. Heb je last van je rug? Kun je je arm niet meer goed bewegen? Krijg je last van je knie wanneer je sport? Dat zijn allemaal dingen waarbij fysiotherapie Nijmegen jou kan helpen. Er wordt een behandeling uitgekozen die het beste past bij jou probleem, zodat je zo snel als mogelijk weer alles kunt doen zonder pijn en last. Zodat je weer rond kan lopen zonder die pijn in je rug. Zodat je weer kunt sporten zonder die zere knie.

Massage

Een behandelingsvorm die gekozen kan worden bij fysiotherapie Nijmegen is het geven van een massage. Een massage kan namelijk de pijn verlichten. Als de plekken worden gevonden waar de pijn wordt veroorzaakt, kunnen deze plekken soms na een massage veel minder pijn veroorzaken. De massage die wordt gegeven tijdens de fysiotherapie Nijmegen zal niet voor iedereen helpen. Voor de een is het een perfecte behandeling, terwijl het voor de ander niet zo veel oplevert. Het ligt er ook maar net aan hoe jij het vindt om een massage te krijgen. Wanneer jij hier niet van houdt en alleen maar gespannener wordt dan is het misschien gewoon niet de juiste behandeling voor jou.

Opdrachten voor thuis

Wanneer je wordt behandeld bij fysiotherapie Nijmegen kan de behandelaar er ook voor kiezen om je thuis opdrachten te geven. Zodat de behandeling nog sneller en beter gaat. Vaak moet je thuis dan enkele oefeningen doen, zodat de pijn sneller verdwijnt. Tijdens de fysiotherapie Nijmegen worden de oefeningen goed uitgelegd, zodat je thuis gemakkelijk aan de slag kunt gaan met de oefeningen. Dit is fijner voor jouzelf en voor de behandelaar. Je bent namelijk eerder van je klachten af en de behandeling verloopt soepeler.Geplaatst in Zorg.

De kracht van een ervaren acupunctuur

Heeft u last van ver vermoeidheids- en pijnklachten? Acupunctuur in Swalmen  u hierbij helpen. De acupunctuur praktijk in Swalmen biedt behandelingen aan bij klanten met een gevarieerd klachtenpatroon. Door middel van acupunctuur, oftewel naaldtechnieken, moxatechnieken, cupping, laser acupunctuur of een combinatie hiervan probeert de behandelaar met acupunctuur Swalmen de mensen van de klachten af te helpen.

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een oosters geneeswijze en is een middel om bij te bestrijden. De acupunctuur praktijk  gebruikt acupunctuur  Swalmen voor behandeling van klachten, Door op specifieke plekken van het lichaam een naald te plaatsen worden de meridianen gestimuleerd waardoor de afvalstoffen afgevoerd worden en het desbetreffende orgaan of spier weer normaal functioneren. Met acupunctuur Swalmen zijn veel klachten te behandelen, klachten zoals hoofdpijn, rugpijn, pijn in spieren en gewrichten, artrose, buikpuin, reuma, stress of spijsverteringsproblemen zijn met acupunctuur te behandelen. Ook kan acupunctuur helpen als je wilt afvallen. Bij deze praktijk kun je een behandeling afspreken voor een van deze klachten. Heb je last van ander klachten? Ook dan kun je langs komen voor een afspraak. Tijdens deze afspraak kijken wij of acupunctuur Swalmen iets voor je kunt betekenen.

Laser acupunctuur

De praktijk heeft iets bijzonders op het gebied van behandelingen. Ze biedt namelijk laser acupunctuur aan. Laser acupunctuur Swalmen is een fusie van moderne en oude methodes waarin een procedure gebruikt wordt die bekend staat als acupunctuur. Deze nieuwe methode heeft als doel een sneller herstel van spieren, pezen en gewrichten. Doordat er gebruikt wordt van een laser is de behandeling compleet. Normaal worden op de plek waar je last hebt acupunctuur naalden in de huis in de huid gestoken, maar nu wordt er gebruik gemaakt van een laser. Ook is deze methode goed voor mensen die willen afvallen. Laser acupunctuur heeft als groot voordeel dat het gevoel van honger afneemt, hierdoor heb je minder vaak trek en neem je ook minder vaak eten tot je. Op lange termijn kan dat zorgen voor gewichtsverlies. Ook is het van invloed op stemmingen en emoties. Een behandeling met de laser acupunctuur kan ervoor zorgen dan gevoelens zoals angst, gevoelens van depressie en positiviteit kan worden verbetert. Ook dat kan weer van gunstige invloed zijn op gewichtsverlies. Een behandeling acupunctuur Swalmen heeft dus veel voordelen.Geplaatst in Zorg.

Dry Needling in Nijmegen volgen

As je iemand vraagt wat dry needling is, kijken ze je waarschijnlijk vragend aan. Of ze krijgen direct een gepijnigde gezichtsuitdrukking. onze Dry needling  Nijmegen is namelijk een effectieve, maar behoorlijk pijnlijke behandeling bij spierklachten.

Wat is dry needling Nijmegen?

Dry needling NIjmegen is een zogenaamde intramusculaire – in een spier – behandeling die wordt uitgevoerd door een fysiotherapeut.  Deze behandelmethode wordt vaak ingezet bij spierklachten die al langer bestaan als onderdeel van een totaalbehandeling. Voorbeelden zijn hoofdpijn, lage rugklachten, RSI, nekproblemen en een tenniselleboog. De fysiotherapeut maakt gebruik van dunne acupunctuurnaalden, waarmee verhardingen in spieren effectief en snel kunnen worden ontspannen. Er zijn raakvlakken tussen acupunctuur en dry needling Nijmegen. Dezelfde naalden worden gebruikt en de techniek van het plaatsen van de naald komt overeen. Er zijn echter ook duidelijke verschillen.

Verschillen dry needling Nijmegen en acupunctuur

Het grootste verschil is de benadering. In de acupunctuur wordt vooral gekeken vanuit een energetisch concept. Dry needling haalt de verklaringen juist uit de fysiologie en biochemie: een mechanisch concept. Daarnaast gebruikt men bij klassieke acupunctuur vaak meerdere naalden, die enige tijd in het lichaam blijven zitten. De fysiotherapeut werkt bij dry needling Nijmegen vaak met één naald. De behandeling per spier is ook van korte duur.

Wanneer wordt dry needling toegepast?

Vooral voor spierklachten die al lang bestaan, is dry needling Nijmegen geschikt. Helemaal als er triggerpoints aanwezig zijn. Deze triggerpoints kun je zien als een pijnlijke verharding of spierknoop. Vaak veroorzaken deze triggerpoints niet alleen drukpijn, maar ook pijn op andere plekken in het lichaam. De fysiotherapeut gaat op zoek naar deze plaatsen, omdat ze de hoofdoorzaak kunnen zijn van je klachten. Naast pijn, kan een spierknoop namelijk ook zorgen voor bewegingsbeperking, stijfheid en verminderde werkzaamheid van de desbetreffende spier. Soms komen ook reacties als zweten, duizeligheid, licht in het hoofd, wazig zien, rillerig zijn of koude handen voor.Geplaatst in Zorg.